≫ 

Ova biljka okrepljuje čak i medvede: Čisti organizam od toksina i uspešno se bori protiv virusa

Divlji beli luk raste na padinama Jelice

  • 1
Sremuš Foto: Rina

Ako na planini ostetite miris belog luka budite sigurni da se u blizini nalazi sremuš. Moćna samonikla biljka koja posle duge zime obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete. Nadaleko je poznat i kao medveđi luk, jer krepi i ove krupne životinje.

- Nakon zimskog sna, prvo što potraže po šumi jeste ovaj divlji beli luk. Za njih je to vitaminska bomba koja ih nakon hibernacije vraća u život. Pojedu ovo tri, četiri puta i okrepe se. Ne kaže se uzalud - zdrav kao medved - rekao je Zoran Ćeriman iz Čačka, kod koga je na Zelenoj pijaci već godinama unazad, u ovo doba, najprodavaniji upravo sremuš.

Sezona njegovog branja traje u maju, a na padinama Jelice ima ga u izobilju.

Berači se kući vraćaju sa punim korpama divljeg belog luka, a veoma tražen bio je u vreme vanrednog stanja.

Oni koji dobro poznaju lekovito bilje kažu da sremuš čisti organizam od toksina, ima antibaktirijsko i antivirusno dejstvo.

Sremuš Foto: Rina

-Vrlo je zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme. Najbolji je kad se napravi sa rakijom komovicom. Isecka se i stavi u flašu. Miris belog luka ova biljka ima samo dok se jede, a posle se ne zadržava i ne isparava. Po izgledu najviše liči na đurđevak" - kaže Biljana Đorđević iz sela Slatinska banja podno Jelice.

Ono što je siguno jeste da sremuš višestruko pomaže i to na nekoliko načina, jer se iz njegove berbe svi vrate preporođeni.

Boravak u šumi i potraga za biljem puni baterije, naročito sad posle perioda izolacije i boravka u zatvorenom prostoru.

Sremuš Foto: Rina

Video: Drljača drlja slannu i sremuš

(Telegraf.rs/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    23. maj 2020 | 18:13

    Sremoš ili sremuš možeš naći u Mačvi pored svake šumice gde ima dovoljno vlažnosti a senke drveća u šumi daju dovoljno hlada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA