≫ 

Nova nada u lečenju Covid-19: Britanci došli do značajnog otkrića

Protein Interleukin 7 bi mogao da bude spas

  • 2
korona virus, zaraza, virus Foto: Pixabay.com

Britanski naučnici počeće da testiraju protein interleukin 7 kao novu terapiju u lečenju COVID-19, preneo je BBC.

Naučnici u Velikoj Britaniji otkrili su da osobe zaražene korona virusom imaju mali broj čelija imunog sistema koje se zovu T-ćelije ili T-limfociti. Analiza krvi 60 pacijenata obolelih od COVID-19 pokazala je značajan pad broja T-ćelija. Ovakvi rezultati iznenadili su naučnike jer ove ćelije imaju zaštitnu i odbrambenu ulogu, ali je korona virus smanjio njihov broj.

U mikrolitru kapljice krvi zdrave osobe prošečno ima između 2.000 i 4.000 T-ćelija, dok je kod pacijenata zaraženih COVID-19 koji su bili obuhvacehni istraživanjem ovih čelija bilo izmedu 200 i 1200.

U novom kliničkom ispitivanju tim naučnika sa Instituta Fransis Krik, Kings Koledža London i iz bolnice Gajs end Sent Tomas ispitaće efikasnost interleukina 7, proteina koji povećava broj T-ćelija i koji može pomoći u borbi protiv korona virusa. Protein će biti davan pacijentima sa niskim brojem limfocita koji su na odeljenju intenzivne nege proveli više od tri dana.

Naučnici tvrde da bi ova proučavanja mogla da dovedu do formulisanja testa za utvrđivanje broja T-ćelija u krvi koji bi omogućio da se predvidi razvoj težih oblika COVID-19.

Manu Šankar-Hari iz bolnice Gajs end Sent Tomas rekao je da oko 70 odsto pacijenata obolelih od COVID-19 koji se prime na odeljenja intenzivne nege ima između 400 i 800 limfocita po mikrolitru krvi, te da taj broj počinje da raste čim počnu da se oporavljaju.

Interleukin 7 je već testiran na manjoj grupi pacijenata sa sepsom, kada se pokazalo da ovaj protein podstiče stvaranje T-ćelija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA