≫ 

Stručnjaci strahuju od drugog talasa, mladi se prerano opustili

I sada treba biti oprezan jer svi do sada poznati rezultati zaraze mogu biti samo vrh ledenog brega

  • 2
korona virus

foto: pixabay.com

Italijansko udruženje pulmologa saopštilo je da će, nakon preležane zaraze od Covid-19, 30 odsto pacijenata imate hronične disajne probleme jer zapaljenje pluća izazvano korova virusom i ožiljci koji nakon bolesti ostaju, mogu zauvek oštetiti pluća.

- Ta oštećenja mogu biti podloga za druge bolesti, za drugo vanredno stanje u budućnosti, i zato moramo ojačati odeljenja pulmologije -izjavio je pulmolog dr Luka Rikeldi.

Da bi bolje sagledali epidemiološku situaciju i pripremili se za eventulano drugi talas korona virusa, italijanske vlasti su pokrenule testiranje 350 hiljada građana putem serioloških testova.

Ministar zdravstva Roberto Speranca apelovao je na građane da se odazovu pozivu jer “moramo biti spremni za eventualno novi talas epidemije koji najavljuju brojni naučnici i stručnjaci. U tom cilju povećali smo broj ležajeva u intenzivnoj nezi za 110 odsto - rekao je ministar Speranza i pozvao građane da “učešćem u istarživaju učine uslugu domovini i celome drustvu”.

Predsednik Akademije nauka “Lincei” Džordžo Parisi izjavio je, kako prenose mediji “da je epidemiološki rezultat dobar nakon postepenog smanjenja mera zabrane 4. maja, ali da treba biti oprezan jer svi do sada poznati rezultati zaraze mogu biti samo vrh ledenog brega”.

Eventualne posledice izlaska mladih Italijana za protekli vikend kada su lumpovali zajedno do jutra ne poštujući mere zabrane nošenja zaštitnih maski i međusobne distance, biće poznate tek za dve do tri nedelje koliko traje inkubacija nakon zaraze.

prenošenje, virus, korona virus

Foto: Pixabay.com

- Kod mladih virus se širi tajno i bez simptoma. Znaćemo tek kada bolest prenesu na roditelje - rekao je šef tima za vanredne situacije regije Pulja, Pierluidzi Lopalko.

Italija je najavila za 3. juni otvaranje međuregionalnih granica. Konačna odluka će se doneti na osnovu analize 21 parametra koje je vlada usvojila za merenje nivoa zaraze.

Ukoliko svi parametri i u svim pokrajinam budu niski, međuregionale granice će biti otvorene.To je veoma važno jer se za 15. juni planira otvaranje granica među zemljama Evropske Unije, što će biti moguće samo ako nivo zaraze bude nizak.

Video: Englezi tapšu sa Vestministerskog mosta lekarima

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Buncic

    27. maj 2020 | 11:01

    Pandemija ide svvojim tokom i tu ne mozemo mnogo da uradimo kao pojedinci. Ono sto mozemo je da se i dalje pridrzavamo preporuka Vlade, struke, noseci maske, rukavice i da drzimo socijalnu udaljenost. Takodje treba voditi racuna i o vazduhu koji udisemo barem u svojim stanovima.S obzirom na visedecenijsko iskreno prijateljstvo Ruske federacije i nase Vlade koja se pokazala jako odgovornom u vreme pandemije mozda bi trebalo obezbediti fotokataliticke preciscivace vazduha koje prave Rusi i koji bi bili idealni za Srbiju, kako za stanove tako i za bolnice, vrtice.Predsednik bi to definitivno uradio jer se njegova odgovornost prevashodno za starije sugradjane pokazala kao dobar predlog u vreme pandemije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA