≫ 

Ruski lekari nemaju dobre vesti: Ponovna zaraza korona virusom je moguća

Čak i kada je osoba preležala virus i kada ima visok nivo antitela, to ne znači da će uvek biti zaštićena od ponovne zaraze, istakao je ovaj ruski lekar

  • 3
imunitet, korona virus Foto: Pixabay.com

Ponovna zaraza korona virusom moguća je čak i kod onih pacijenata koji su razvili imunitet na virus, tvrde ruski lekari koji su lečili osobe obolele od COVID-19.

Jevgenij Šijahto, šef radne grupe za suzbijanje korona virusa u Sankt Peterburgu, tvrdi da podaci kojima oni raspolažu ukazuju na to da je zaraza virusom moguća i nakon što je osoba već bila zaražena, prenosi TAS.

Šijahto navodi da je danas poznato da je za sticanje imuniteta na virus potrebno između 100 i 120 dana, što znači da mogucnost ponovne zaraze u ovom periodu u teoriji postoji.

Čak i kada je osoba preležala virus i kada ima visok nivo antitela, to ne znači da će uvek biti zaštićena od ponovne zaraze, istakao je ovaj ruski lekar.

Jakov Nakatis iz "Sokolov" Kliničke bolnice br. 122, u kojoj se leče pacijenti oboleli od COVID-19, smatra da bi imunitet na korona virus mogao da bude sličan imunitetu na grip od kojeg vakcina ne štiti uvek. Nakatis je napomenuo da stepen imuniteta ne zavisi od ozbiljnosti simptoma bolesti i da samo od sreće zavisi hoće li se osoba ponovo zaraziti ili ne.

Slično mišljenje zastupa i Sergej Petrov iz Gradske bolnice "Sveta Elizabeta" u Sankt Peterburgu koji smatra da je ponovna zaraza moguća i da korona virus, kao i bilo koji drugi virus, može lako da mutira, a tada stečeni imunitet više ne bi pružao zaštitu.

U Rusiji je od početka epidemije 362.342 ljudi zaraženo korona virusom, 131.129 pacijenata je ozdravilo, dok je 3.807 umrlo.

Video: Sankt Peterburg: U požaru u Kovid bolnici život izgubilo pet pacijenata

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teea

    27. maj 2020 | 23:55

    Bez obzira na prelezani virus i visok nivo antitela ne znaci da smo zasticeni, od ponovne zaraze. Zato treba ojacati imunoloski sistem a pre svega koristiti zeolit to jest detoxamin koji je efikasan za detoksikaciju naseg organizma. A uporedo sa njim koristiti i medicinske gljive ganoderma lucidum koje su meni dosta pomogle jer su efikasne i lekovite za mnoge bolesti i viruse.

  • Sturm

    27. maj 2020 | 11:46

    To znaci i da ce vakcina, ako je nekad bude bilo, biti sezonska i da ce morati svake godine da se primi i plati. Business bato!

  • dr Ivana

    28. maj 2020 | 17:17

    Ne brinem ja za Ruse, imaju oni fotokatalitičke prečišćivače vazduha u svim bolnicama, žvaću đumbir u slobodno vreme i imaju veoma razvijenu primarnu zdravstvenu zaštitu za razliku od nas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA