Zašto Afroamerikanci u SAD u većem broju umiru od korona virusa?

Otkriće koje bi moglo da objasni zašto Afroamerikanci u SAD u većem broju umiru od korona virusa

  • 1
krv, tromb, tromboza, krvi ugrušak

Foto: Pixabay.com

Obdukcija deset Afroamerikanaca preminulih od posledica COVID-19 pokazuje da su krvni sudovi u njihovim plućima bila začepljeni ugrušcima, saopštio je tim naučnika iz Centra za nauke o zdravlju pri Univerzitetu u Luizijani. Ovo otkriće moglo bi da objasni zašto Afroamerikanci u SAD u većem broju umiru od korona virusa.

Svih deset pacijenata bolovalo je od drugih bolesti za koje se pokazalo da pogoršavaju zdravstveno stanje osoba zaraženih korona virusom, kao što su visok krvni pritisak, dijabetes i gojaznost, ali bi i genetika takođe mogla da ima uticaja, saopštili su naučnici.

Ovo otkriće, koje je objavljeno u časopsu Lanset respiratorna medicina (Lancet Respiratory Medicine), moglo bi da objasni zašto Afroamerikanci u mnogo većem broju umiru od posledica COVID-19 u SAD, istakli su naučnici.

Oni su uočili da su manji krvni sudovi i kapilari u plućima Afroamerikanaca umrlih od posledica korona virusa bili zakrčeni krvnim urgušcima nastalim usled krvarenja, što je u velikoj meri doprinelo srčanom zastoju i smrtnom ishodu kod ovih pacijenata, prenosi CNN.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitam se

    29. maj 2020 | 06:46

    Zato što ih verovatno beli amerikanci ne leče kako treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA