Peku vas oči, svrbe ili suze? Oftalmolog objašnjava ovu pojavu i upozorava na dečje tegobe

Čini li vam se da se odjednom svi žale na nekakvu nelagodu u predelu oka?

  • 0
oko oci bol u oku, ranjeno oko, infekcija ociju zena glavobolja,  suzenje oka, peckanje, suvo oko Foto: Shutterstock

Ako ste poslednjih dana nakon povratka u normalni, užurbani ritam iskusili neobičnu nelagodu u predelu oka, grebanje, svrb, ali i problem s prekomernim "suzenjem", vrlo je moguće da ste među velikim delom stanovnika sveta koji pate od stanja koje nazivamo suvim okom, prenosi slobodnadalmacija.hr.

Nakon perioda zatvorenosti u kući, simptomi bi mogli biti i nešto jači. Čini li vam se da se odjednom svi žale na nekakvu nelagodu kad su u pitanju tegobe slične gore pobrojanima, to ne iznenađuje. Duge radne sate za ekranom kompjutera u kućna četiri zida mnogi su nadopunjavali relaksacijom - ispred ekrana.

Kao vodeći način zabave i ubijanja vremena, ekrani televizije, računara i mobilnog telefona kao da su postali "slepljeni" s okom. No koliko možemo za problem suvoće kriviti ove naše navike? Ima li pomoći?

Doktorka oftalmologije odgovorila je na pitanja portala slobodnadalmacija.hr.

- I pre su ljudi radili po osam sati za računarom, pa ne bih uzela ekrane kao jedine krivce. Naravno, nije prirodno tolike radne sate provesti ne odvajajući se od ekrana. Važno je odmicati se i imati periode pauze od po 15ak minuta, savetuje.

zračenje, zamor očiju, oči, glavobolja, rad na računaru, Buljenje u ekran Foto: Shutterstock

Paradoks suvog oka

O paradoksu "suvog oka" koje pojačano suzi, poznato je i ovo:

- Suze se sastoje od tri sloja: ulja/lipida, vode i mukoze. Ako suze isparavaju prebrzo ili nisu raspršene jednoliko preko rožnjače zbog manjka bilo kojeg od ova tri sloja, razvijaju se simptomi suvog oka. Najčešće se radi o nedovoljnoj količini vodenog sloja suza.

Kada je oštećen jedan sloj suznog filma, intenzitet suzenja može biti veći, što je paradoks. To se može objasniti činjenicom da dolazi do povećane proizvodnje suznog sloja pri nedovoljnoj proizvodnji ostala dva sloja.

Simptomi suvog oka znaju da budu prilično neprijatni. Iritacija, svrb, peckanje, umor, pa i bol u oku problemi su koji se javljaju kada suze izgube na kvalitetu ili kada se njihovo lučenje smanji. A zašto do toga posledično dolazi tokom gledanja u ekran?

- Suvoća oka javlja se, između ostalog, zbog manjka treptaja dok "zurimo" u ekran. U normalnim uslovima, suza treptajem prelazi preko rožnjače, a ovde to izostaje i oko se naprosto ne vlaži dovoljno, objašnjava dr Dobrila Karlica, dečiji oftamolog u KBC Split.

dete, televizor, ekran, gledanje, gleda, crtaći Foto: Pixabay.com

- Dugotrajno sedenje za ekranima naročito je opasno za dečje oko. Imamo najpre problem s porastom dioptrije. Potom, javlja se simptom suvoga oka, koji se manifestuje tako što se deca žale da ih oči grebu, žuljaju, kao da imaju pesak u oku. Peckaju ih, a povremeno je u pitanju i maglenje vidnog polja...

- Osim toga, javlja se i osećaj težine u frontalnom delu, boli ih glava od naprezanja. Budući da deci, a i uopšte, kao lekari ne možemo pripisati kapi koje bi zaštitile oko od ekrana, vrlo je važan odmor, relaksacija oka - upozorava stručnjak.

Onlajn škola

Pitali su je i koliko je činjenica da se učenje odvijalo onlajn moglo da utiče na simptome.

- Deca su ceo dan uz ekran. Mnogi su, nažalost, i onlajn nastavu poistovetili s igrom. A nakon što bi završili sa školom, nastavili bi svoje slobodno vreme da provode uz ekrane. Naravno da u takvom scenariju imamo čitav niz posledica na zdravlje, a pati, dakako, i vid. Takve navike nužno vode do oštećenja, no ono najgore što se javlja je zavisnost.

zračenje, zamor očiju, oči, glavobolja, rad na računaru, Buljenje u ekran Foto: Shutterstock

- Imamo decu koja naprosto ne mogu i ne znaju da funkcionišu bez mobilnog, koja ne provode vreme napolju, s prijateljima se socijalizuju "onlajn", prisiljeni su odnedavno i da uče onlajn. No čitanje lektire na mobilnom, konstantno igranje i ekran kao jedini način opuštanja - tu nastaje veliki problem. I ne samo s vidom - kazala je lekarka.

Ako ste primetili da se dete žali na spomenute simptome ili pak da trlja oči i pojačano trepće, vrlo je verovatno vreme za odmor od ekrana. Pa makar i za vreme - odmora.

- Svi smo mi "načeti" nakon ovih par meseci, svima nam je palo teško. Baš zato važno je deci omogućiti kvalitetan odmor. Naučiti ih da relaksaciju ne traže samo u obliku ekrana. Odraslim osobama koje su zbog posla prisiljene da borave duže uz ekran, preporučila bih korišćenje nekih veštačkih suza bez konzarvansa. No deci je samo odmor važan. Relaksacija oka od napetosti koju ekran izaziva. Aktivnosti, boravak napolju... Sve za čime smo čeznuli u izolaciji - zaključuje oftalmolog Karlica.

(Telegraf.rs/slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA