≫ 

Ova vrsta sisara ipak nije izvor pandemije kako se ranije smatralo

Pangolini ili ljuskavci, koji se prodaju kao hrana u Kini, dugo su smatrani mogućim izvorom pandemije

  • 0
imunitet, korona virus

Foto: Pixabay.com

Genetska istraživanja pokazuju da su pangolini (vrsta sisara ljuskara) i slepi miševi, a moguće i neke druge vrste, najverovatnije inkubirali novi korona virus pre nego što je prešao na ljude, preneo je CNN.

To znači da pangolini moguće da nisu izvor pandemije, kako se to do sada smatralo, jer je soj virusa kod ovih životinja isuviše različit od SARS-CoV-2.

Pangolini ili ljuskavci, koji se prodaju kao hrana u Kini, dugo su smatrani mogućim izvorom pandemije. Međutim, naučnici tvrde da je isuviše rano da se pangolini okrive za pandemiju i da su i druge životinjske vrste takođe moguće bile domaćini virusa pre nego što je prešao na ljude.

Istraživanje, koje je sproveli naučnici iz Nacionalne laboratorije Los Almos pri Univerzitetu Ðuk sa saradnicima, potvrdilo je da je korona virus više puta zamenio gene sa sličnim sojevima virusa i zarazio slepe miševe i pangoline, a moguće i druge vrste životinja. Studija je objavljena u časopisu Sajens Advansiz (Science Advances).

Tim je analizirao 43 kompletna genoma od tri soja korona virusa koji zaražavaju slepe miševe i pangoline i koji su slični novom korona virusu.

pangolini pangolins  korona virus

Foto: Shutterstock

Elena Ðorđi iz Nacionalne laboratorije Los Almos koja je učestvovala u istraživanju, rekla je da SARS-CoV-2 ima bogatu evolutivnu istoriju i da je razmenio genetski materijal između soja korona virusa kod slepih miševa i soja korona virusa kod pangolina, pre nego što je stekao sposobnost da zarazi ljude.

Međutim, oni napominju da su uzorci soja korona virusa kod pangolina koje su oni proučavali isuviše različiti od SARS-CoV-2 da bi smatrani njegovim potomcima.

Naučnici su zaključili da ljudi moraju da smanje kontakt sa divljim životinjama koji na njih mogu da prenesu nove viruse.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA