≫ 

Za lečenje korone ne postoji jedno magično rešenje, za sada efikasna samo kombinacija lekova

Sve dok vakcina i lekovi namenjeni lečenju COVID-19 ne budu dostupni, najverovatnije će postojati potreba da se terapija prilagođava svakom pacijentu ponaosob

  • 0
Lečenje kod kuće, koronavirus Foto: Shutterstock, Pixabay

Lečenje osoba zaraženih korona virusom najverovatnije zahteva kombinaciju antiviralnih, antiinflamatornih i drugih lekova, kao i individualno podešavanje terapije svakom pacijentu ponaosob, saopštio je tim naučnika iz američke Uprave za hranu i lekove.

Tim je u studiji objavljenoj u časopisu Granice imunologije (Frontiers of Immunology) istakao da rezultati kliničkih ispitivanja koji su trenutno dostupni ukazuju na to da ne postoji jedno magično rešenje za lečenje pacijenata obolelih od COVID-19 i da je potrebna kombinacija nekoliko intervencija koji deluju na različite faktore bolesti, prenosi CNN.

Sve dok vakcina i lekovi namenjeni lečenju COVID-19 ne budu dostupni, najverovatnije će postojati potreba da se terapija prilagođava svakom pacijentu ponaosob, istakli su autori ove studije. Oni su napomenuli da dosadašnja praksa ukazuje na to korona virus najverovatnije različito deluje na različite ljude i da razni faktori utiču na ishod bolesti.

Istraživanje, koje je obuhvatilo pregled 30 različitih lekova, upućuje na zaključak da bi različite terapije mogle da pomognu u različitim fazama bolesti. U početnim stadijumima bolesti bilo bi dovoljno da se primeni terapija koja ima za cilj da onemogući virusu da prodre u ćelije i da se razmnožava, dok bi kod pacijenata sa ozbiljnim simptomima bolesti važnije bilo da se podstakne odgovor imunog sistema u borbi protiv virusa, ističu autori ove studije.

Nijedan lek nije odobren kao terapija posebno namenjena lečenju zaraze korona virusom, mada je američka Uprava za hranu i lekove dozvolila upotrebu antiviralnog leka remedesivir u hitnim slučajevima.

Video: Dr Srđa Janković o genomskim istraživanjima korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA