≫ 

Prof. dr Nenad Dikić otkriva šta bi mogao da bude lek protiv infekcije korona virusom

Hiperimuni Gamaglobulini za mnoge nepoznata reč, a u suštini je lek protiv Covid-19 infekcije

  • 2
korona virus, koronavirus, vakcina, testiranje tajland

Foto: Tanjug/AP

Nekoliko puta ponovljena vest o trgovini krvlju bolesnika koji su preležali Kovid 19 svelo se uglavnom na jedan izvor, australijski ABC portal. Iako sam upotrebio bar pola sata na dark web-u da pronađem originalnu vest nisam uspeo, pa sam još više posumnjao u istinitost.

Međutim, čak i moji bliski prijatelji veruju da su hiperimuni gamaglobulini potencijalni lek protiv korone. Ne razmišljajući, veruju da je u njima rešenje. A kao i svaka druga stvar postoje pozitivne i negativne strane, koje svakako nisu jednostavne.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

U terapiji infekcije korone mogu se koristiti antitela, gamaglobulini i hiperimuni gamaglobulini. Gamaglobulini su proteini dobijen iz seruma davalaca krvi, a hiperimuni gamaglobulin su dobijen iz seruma samo onih ljudi koji su preležali određenu bolest, u ovom slučaju koronu.

Gamaglobulini i hiperimuni gamaglobulini sadrže najviše IgG tip antitela, dok se IgA i IgM tipovi nalaze samo u tragovima. Antitela iz ovih preparata se vezuju za koronu, sprečavajući njen ulazak u ćeliju domaćina. Ona takođe aktiviraju odbrambeni mehanizam (komplement) i stimulišu ćelijski imunitet. Najefikasniji su ako se primene na početku bolesti.

Kao što je rečeno gamaglobulini su deo proteinske frakcije plazme krvi. Kao i mnogi drugi sastojci plazme, oni su ograničeni u količini i možemo ih dobiti samo od dobrovoljnih davaoca krvi. U sadašnjoj situaciji samo od onih koji su preležali Kovid 19. Pošto imunoglobulini predstavljaju samo mali deo plazme, potrebno je mnogo davaoca za lečenje samo jednog bolesnika. Smatra se da oko 130 davaoca mogu da obezbede dovoljnu količinu imunoglobulina za lečenje jednog imunosupresivnog bolesnika tokom godine dana.

Moguća vakcina, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Izdvajanje plazme od krvi je relativno jednostavno, ali zato je izdvajanje imunoglobulina prilično kompleksno i tehnološki zahtevno i iziskuje nekoliko meseci radi postizanja odgovarajućeg kvaliteta i bezbednosti. Imunoglobulini su odlična terapija, koja podjednako zavisi od proizvodnje i posvećenih davaoca. Zahtevaju mnogo znanja u primeni i nažalost njima se zbog nedovoljne količine ne može izlečiti stotine hiljada ljudi, ali može desetine u dobro organizovanom sistemu.

Zbog svega, lakonski izrečena, nadanja u terapija imunoglobulinima nisu opravdala očekivanja, ali ne zato što ne funkcionišu, već zbog neznanja. Oni jesu dragoceni izvor, ali su ograničeni. U nemogućnosti da daju hiperimuno gama globuline, kineski i italijanski doktori su davali plazmu rekovalescenata najtežim bolesnicima, očekujući da i tako mala koncentracija antitela na koronu pomognu u lečenju. I imali su uspehe i to podelili sa nama u člancima koje su objavili.

Rani izveštaji ukazuju da je infuzija rekonvalescentne plazme kod akutno bolesnih Kovid 19 pacijenta dovodi do hiperimunskog odgovora i zaustavlja progresiju infekcije i nastanak teške plućne bolesti. Lečenje hiperimunim globulinom, pored inhibicije virusne infekcije, smanjuje i protivupalne citokine i ozbiljnost bolesti. Bez obzira na mehanizam, neutralizacija korone antitelima, kao i visoka koncentracija ukupnih antitela mogu proizvesti značajan imuni odgovor.

Kao i kod ostalih medicinskih pojmova, davanje krvi nakon preležane korone je visoko moralni čin i ne treba da bude deo marketinga ili političke kampanje. Davaoci i šira javnost moraju da budu upoznati sa značajem prikupljanja krvi i proizvodnje hiperimunih gama globulina. Materijalna korist mora da bude isključene na bilo kome nivou. Bezbednost, kao i kod standardnog davanja mora da bude na visokom nivou. A visoka obučenost i znanje lekara koju prikupljaju krv moraju da budu garancija da će se krv iskoristiti na pravi način. Naravno, indikacije davanja gama globulina moraju da budu jasne, pravedne i nikakve protekcije i restrikcije ne bi smelo da bude.

A gledajući iz ugla haosa koji nam se dešava, davaoce možemo posmatrati kao dvostruke heroje. Prvi put zato što su pobedili koronu, a drugi put jer potencijalno mogu da spasu život nekom koje je teško bolestan.

Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA