Organizam pre i posle vanrednog stanja: Kako se vratiti u normalu?

Radovali se povratku u normalu ili ne, on se dešava. Pratite savete, ojačajte organizam i psihu i sve promene ćete podneti lakše

  • 6
Magnezijum, minerali, vitamini, suplementi, zdravlje, Magnesium,

Foto: Shutterstock

Pre vanrednog stanja bilo je važno postići sve dnevne obaveze, obaviti posao, ispuniti rokove i možda pronaći malo vremena za sebe. U trenutku kada je objavljena globalna pandemija i uvedeno vanredno stanje, sve je stalo i otišlo u drugi plan -  najvažnije je bilo ostati zdrav. Dani su proticali drugačije, porodice su bile na okupu, posao se obavljao od kuće, obroci se nisu naručivali već kuvali, slobodno vreme se provodilo u domovima. Iako je mnogima predah prijao, sve su ovo promene koje naš organizam doživljava kao stresne situacije na koje brzo mora da se prilagođava. Sada je vreme da se vratimo u sve one dnevne rutine koje je koronavirus prekinuo i zato predstavljamo nekoliko saveta kako pripremiti telo na ubrzanu svakodnevicu bez skidanja zdravlja sa vrha liste priroriteta.

San je važan za srce i mozak

Od velike je važnosti da kvalitetno spavate, barem 6 do 8 sati tokom noći jer se tokom spavanja odvijaju važni procesi koji pomažu organizmu da prikupi snagu i energiju. San igra posebnu ulogu u funkcionisanju najvažnijih organa u telu - srca i mozga. U velikom delu noći, srce i vaskularni sistem usporeno rade i jedino tada odmaraju, a mozak se oslobađa viška informacija koje su nepotrebne i do 10 puta više nego kada smo budni.

Budite optimistični u prilagođavanju

Verujemo da se mnogi ne raduju povratku u stanje pre vanrednog, ali je možda baš sada vreme da promenimo pogled na sve i postanemo pozitivniji. Razmišljajte o tome šta možete da promenite kako bi vam svaki dan bio bolji – da se budite ranije i pijete kafu kod kuće, počnete da meditirate kako biste ublažili stres, pišete liste dnevnih zadataka kako biste lakše organizovali vreme, odlučite šta kod sebe želite da unapredite, a šta izbacite i sa prijateljima i porodicom se posavetujete oko toga.

Fizička aktivnost može samo da pomogne

Ne pričamo samo o teretanama, trčanju i grupnim ili individualnim treninzima. Fizička aktivnost su i ples, sređivanje kuće, šetnja do posla, sa ljubimcem ili prijateljima. Koju god aktivnost da odaberete za pokretanje mišića, ona će pozitivno uticati na vaš kardiovaskularni sistem, imunitet, energiju i smanjenje stresa. Osećaćete se i izgledati bolje, postavićete primer vašoj deci i prijateljima i pomoći telu da se lakše vrati u brži ritam.

Hranite se kvalitetno – unosite vitamine

Pravilna ishrana je jedan od ključnih faktora za funkcionisanje imuniteta. Epidemija nam je pokazala koliko je važno da imunitet uvek bude spreman na odgovor i zato ga održavajte kvalitetnom ishranom bogatom vitaminima. Za početak se pridržavajte važnog opšteg načela o smanjenju unosa soli, šećera i nezdravih masnoća. Nakon toga se potrudite da na trpezi na radnom mestu i kod kuće uvek imate neku od namirnica bogatih najvažnijim vitaminima.

Birajte vodu bogatu mineralima

Za svakodnevnu hidraciju, koja je ujedno i izvor najvažnijih minerala bez kojih organizam ne može, možete koristiti prirodnu mineralnu vodu, posebno onu koja je bogata magnezijumom. Magnezijum često ne unosimo u dovoljnim količinama kroz hranu, ali ga zato možemo nadoknaditi unosom vode, iz koje ga telo može lako apsorbovati, što su potvrdile i neke naučne studije. Oblik magnezijuma koji naš organizam može efikasno da iskoristi za pokretanje više od 300 vitalnih funkcija u telu možete uneti kroz vodu prirodno bogatu ovim mineralom - Mg Mivelu. Konzumacijom 1l negazirane, blago gazirane ili gazirane Mg Mivela vode unosite preporučenu dnevnu dozu magnezijuma, koji doprinosi smanjenju umora i normalnom funkcionisanju nerava, psihe i mišića uključujući i srce.

Radovali se povratku u normalu ili ne, on se dešava. Pratite savete, ojačajte organizam i psihu i sve promene ćete podneti lakše.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hellookitty

    3. jun 2020 | 10:38

    Posle izolaciju, osecam se kao prebijena macka.. dal sam gu prelezao koronu ni sam ne znam, ali ne mogu u kolosek da se vratim jos

  • sova

    3. jun 2020 | 12:38

    Kakva ce populacija ostati posle virusa, to je veliko pitanje. Treba zadrzati nivo mentalnog zdravlja, jer je Srbija svasta dozivela.

  • Sass D

    3. jun 2020 | 13:54

    Izadjite napolje,setajte dosta,vozite bicikl,trcite,smanjite ekranitis,jedite voce i povrce vise od slatkisa i krmetine i krtole,pijte samo vodu...kao novi za mesec dana i preporodjeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA