≫ 

Da li ste na pijaci primetili ovaj zeleniš? Kažu da je ovo najzdravija salata na svetu

Evo zašto matovilac treba da postane vaš omiljeni zeleniš...

  • 8
Matilovac Pixabay

Matilovac je mnogo ukusniji od obične zelene salate, a veoma je zastupljen u francuskoj i italijanskoj kuhinji. Jedan od razloga su bogatstvo vitamina i minerala, kao i jednostavan način pripreme. 

Ovaj zeleniš je bogat beta karotenom, provitaminom vitamina A, koji štiti ćelije od oštećenja i vitaminom A koji ima vodeću ulogu u apsorpciji gvožđa, jačanju imunog sistema, rastu i dobrom zdravlju kože.

Salata matilovac takođe sadrži značajan izvor vitamina B9, koji je posebno važan za trudnice, odnosno razvoj fetusa, kao i za rast i razvoj deteta.

Bogat je kalijumom, mineralom koji je neohodan za zdrav nervni sistem, funkciju mišila i dobar krvni pritisak..

Matilovac je jednogodišnja koja dobro uspeva u hladnom zemljištu, u kome se nalazi malo gline, na delimičnom suncu. Umerena klima pruža dobre uslove za uzgoj salate sa prelepim zelenim lišćem.

Matilovac Pixabay

Lišće treba da bude zeleno i sveže, a izbegavajte ono sa žutim tačkicama.

Zeleniš možete da držite u frižideru najviše četiri dana, tako da bi bilo pametno pre kupovine da osmislite koje obroke ćete da spremate.

Matilovac možete da pripremate isto kao i običnu zelenu salatu, samo je savet da ne dodajete previše jako sirće kako ne bi izgubila svoj specifičan ukus. Odlično se slaže sa šargarepom, paradajzom, barenim jajima, sušenim voćem, ribom i svim vrstama sira.

Ova biljka nije baš najbolji izbor za kuvanje, ali se može kratko obariti, a zatim pomešati sa drugim namirnicama. Ukusna je i u mešanoj čorbi, a može je čak i pržiti nekoliko sekundi.

Matilovac Pixabay

Kada je reč u upotebi,  nije preporučljivo hraniti decu pre navršenih 24 meseca, osim u kuvanom obliku, mešanjem u pire od krompira ili u oblikusupe.

Matilovac ima suptilan ukus lešnika, te će se vam se verovatno dopasti već pri prvom zalogaju.

Da li ste nekada probali ovaj zeleniš?

Video: Kako da jedete koliko želite bez ikakve griže savesti i brige o gojenju

 

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA