≫ 

Šta ako imate antitela korona virusa u krvi? Dr Janković otkriva da li ste zaštićeni od reinfekcije

Korona virus SARS-CoV-2 je po mnogo čemu jedinstven RNK virus

  • 4
Srđa Janković, slepi miš Foto-montaža: Pixabay, Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Imunolog dr Srđa Janković je u gostovanju u "Novom jutru" govorio o tome da li antitela garantuju da se osoba ne može zaraziti ponovo korona virusom.

Kako kaže, preciznog odgovora nema.

- To niko ne može da garantuje. Velika je verovatnoća da antitela štite i ona kod sličnih virusa uglavnom imaju zaštitnu ulogu. Antitela sigurno imaju određenu zaštitnu funkciju i kod infekcija korona virusa, međutim, još je prošlo jako malo vremena da bismo mogli da tvrdimo da je zaštita stopostotna i da je efikasna kod svake osobe. Postoje, ali su retke situacije, da se neko zarazi, preboli infekciju, ali da u njegovoj krvi, iz nekog razloga nema antitela – kaže imunolog.

Na pitanje može li se, onaj ko je preležao korona virus, zaraziti ponovo, dr Janković odgovara potvrdno, ističući da su u praksi zabeleženi ovakvi slučajevi, ali bez potvrde da li je virus nestao iz organizma pa opet došao iz spoljašnje sredine, ili je samo zaostao u organizmu.

- Korona virusi su RNK virusi, što znači da nemaju mehanizam da ostanu latentno prisutni, da ne mogu da se uspavaju i pritaje u našem organizmu, ali mogu neko vreme da ostanu i nakon što simptomi prestanu – objašnjava Janković.

Krvna plazma, Darija Kisić Tepavčević Foto: Pixabay, Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Podsetimo, i epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je pre nekoliko nedelja rekla da se malo zna o tome koliko dugo antitela rekovalescenata štite od korona virusa.

- S obzirom na to da nam je ovaj virus poznat tek par meseci, mi ustvari ni ne možemo da znamo kolika je dužina trajanja antitela rekovalescenata, odnosno onih koji su preležali bolest. Rade se neke predikcije, neki modeli, koji za sada sugerišu da je najmanja količina trajanja antitela 18 meseci.

- Nismo mi prvi koji kreću sa primenom krvne plazme, to je za sada uradilo dosta zemalja, pre svega Kina i imali su obećavajuće rezultate pa je to nešto što želimo i mi da uradimo jer su sva dosadašnja istraživanja pokazala da ima efekta, a u svakom slučaju ne može da naškodi pacijentu i postoji mogućnost da će tu biti velikog napretka – objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Video: Dr Srđa Janković: Osobe koje su se opravile od Kovida, imaju zaštitna antitela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bitno

    7. jun 2020 | 11:27

    Ne čitam tekst već je sve jasvo u celom svetu,15 mart do 15 juni i virusa više nema,pa ljudi kapirajte u Srbiji je pre 5 dana bilo 24 novo zaraženih i bilo je karantina, izolacija,virusa a sada su po oko 100 novozaraženih a kraj je pandemije ????????!

  • Neca

    7. jun 2020 | 14:04

    Kakva antitela, kad virus ima genom hiva i genom mslarije u sebi. I mozes OPET da se zarazis! Resenje-vakcina-novi svetski poredak ( to je cilj ...kontrola!! )

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA