≫ 

Zašto grad u kojem živimo ima veliku ulogu u prenošenju korona virusa?

Klima je ključni faktor u prenošenju korona virusa, tvrde indijski naučnici.

  • 1
korona virus kod onkoloških pacijenata foto: Pixabay.com

Do danas znamo da se korona virus prenosi kapljičnim putem, ali i dodirom jer kontakt sa kontaminiranom površinom može dovesti do moguće infekcije.

Istraživanja su pokazala da tip površine i te kako utiče na vreme preživljavanja virusa. Ali, materijal površine nije jedini faktor. Istraživači sa Indijskog tehnološkog instituta u Mumbaju otkrili su da još jedan element igra ulogu.

Prema nedavnim nalazima objavljenim u žurnalu Physics of Fluids, klima igra ključni faktor.

Naime, gradovi sa hladnijom klimom i povećanom vlagom smatraju se najnesigurnijim u pogledu prenošenja SARS-CoV-2 jer kapljice sporo isparavaju na taj način povećavajući vreme preživljavanja virusa i do pet puta.

Upravo ova činjenica na bolji način može objasniti visoku prevalenciju virusa u određenim gradovima nad ostalim.

Međutim, nije ona jedini uzrok.

Naime, studija se fokusirala na sitne kapljice veličine ljudske dlake koje se oslabađaju kroz kašljanje i kijanje i završavaju na površinama kao što su rukohvati i ekrani smartfona.

Pomoću matematičkog modela istraživači su izračunali vreme ispadanja kapljica na različite površine. Otkrili su da su se kapljice mnogo brže sušile na visokim temperaturama, a da je obrnuto bilo u hladnim i vlažnim sredinama.

U prilog rezultatima ovog istraživanja svedoči i analiza američkih gradova među kojima je Njujork definitivno bio najpogođeniji, klimatski se savršeno uklapajući u sve navedeno.

Video: Jeziv prikaz kako korona virus može da se prenese u restoranu

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Milojević

    15. jun 2020 | 18:39

    Klime su zaista nevidjeni izvor zaraya posebno ako se iz finansijskih razloga ne ciste redovno. Mislim daih treba u svakom slucaju izbegavati ako je to moguce. S obzirom na cinjenicu da je u prethodnom periodu vantrednog stanja nasa Vlada pokazala koliko je bitno zravlje nacije i koliko su brinuli o pojedincu, mislim da bi Predsednik trebao da iskoristi dugogodisnje iskreno prijateljstvo sa bratskom Rusijom i uvedu fotokataliticke preciscivace vazduha gde god je to moguce jer oni obezbedjuju ono sto nam je svima najbitnije a to je cist vazduh.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA