≫ 

Koliko bi ljudi u Srbiji moralo da se zarazi korona virusom da bismo stekli imunitet krda?

Šveđani imaju novu brojku za koju tvrde da je potrebna

  • 5
korona virus, virus, kijanje, nos, kijavica Foto: Pixabay.com

I dalje preovlađuje stanovnište da infekcija korona virusom mora da obuhvati najmanje 60 odsto stanovništva da bi se stekao imunitet krda.

Međutim, novo optimistično istraživanje naučnika iz Švedske navodi da će biti potrebno manje od polovine populacije, odnosno da samo 43 odsto bude zaraženo kako bi se stekao kolektivni imunitet.

Do sada je vladalo mišljenje da bi infekcija trebalo da obuhvati najmanje 60 odsto populacije (ako ne i 70 odsto) da bi na adekvatan način stvorio kolektivni imunitet. U svakom slučaju, na osnovu dosadašnjih indikacija antitela u populaciji, sve zemlje sveta su još uvek daleko od kolektivnog imuniteta, čak i ako se bude pretpostavljalo da je "prag" za to samo 43 odsto.

Istraživači iz Švedske i Britanije, predvođeni profesorom matematike sa Univerziteta u Stokholmu Tomom Britonom, primetili su da njihova studija nije nužno tačna sa procentima, ali odražava činjenicu da je zaista potrebno manje od očekivanog procenta stanovništva da se razboli i stekne imunitet na virus.

Polazeći od pretpostavke da zaražena osoba prenosi korona virus u proseku na još dve i po osobe i uzimajući u obzir uticaj starosti i društvenog ponašanja na verovatnoću razboljevanja, novi model napokon predviđa da će imunitet krda sa stopom infekcije od samo 43 odsto na celu populaciju, biti dovoljan da spreči drugu veliku epidemiju.

Ipak, treba napomenuti da je autor studije objavljene u časopisu Science Tom Briton, bio član naučnog tima koji je pod vođstvom dr Andersoma Tegneloma osmislio opuštenu, pa potom kritikovanu epidemiološku strategiju Švedske, koja je izbegla potpuno zatvaranje, ali po cenu povećanih smrtnih slučajeva u poređenju sa stanovništvom zemlje.

Ista grupa predviđala je da će polovina švedske populacije steći kolektivni imunitet do kraja aprila, što se takođe nije desilo.

Štaviše, za sada se pretpostavlja da samo 7,3 odsto uzrokovanih ima antitela na korona virus.

Video: U KBC Bežanijska kosa zbrinuta 123 kovid pacijenta

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA