≫ 

Imala je simptome PMS-a, glavobolju i promene raspoloženja: Iza toga se krila teška bolest

Imala je glavobolje i promene raspoloženja zbog čega je mislila da je reč o predmenstrualnom sindromu (PMS-u) koji pogađa većinu žena

  • 1
Moli Jomen Foto: Printskrin Fejsbuk/Molly Yeoman

Trudnica koja je mislila da su užasne glavobolje, promene raspoloženja i zaboravnost jednostavno simptomi PMS-a bila je u potpunom šoku nakon što je saznala da ima tumor na mozgu.

Moli Jomen (22) iz Južnog Velsa primetila je određene zdravstvene probleme pre dve godine koje je prepisivala PMS tegobama.

Simptomi su uključivali glavobolju i česte promene raspoloženja, mrak na jednom oku i zamućen vid, koje je izazivao benigni tumor, veličine 11 milimetara, koji se nalazio u njenom mozgu. To je otkrila u trudnoći...

- Kada sam čula dijagnozu, pokušala sam da ne plačem. Samo sam osećlao kao da se ceo svet ruši ispred mene i bila sam sama, bez nade da ću preživeti. Mislila sam se da neću postati majka, i da ću verovatno završiti u invalidskim kolicima ili još gore - nikada neću gledati kako moje dete odrasta - ispričala je Moli za Dejli mejl.

Prvi problemi sa vidom su se pojavili kada je imala 19 godina, a Moli kaže da je to izgledalo kao mrak koji je ponekad doživljavala - kada se probudi ima osećaj kao da se "svetlo ugasilo". Ovo, zajedno sa povremenim osećajem umora i promenama raspoloženja u određenom periodu tokom meseca, navelo je Moli da veruje da ima simptome PMS-a.

Međutim, kada je zatrudnela i shvatila da njeni problemi sa vidom ne prestaju, što je dovelo do pada niz stepenice prošlog meseca, mlada žena je shvatila da je reč o nečem mnogo ozbiljnijem.

- Ovi „PMS simptomi“ su se obično dešavali tokom mog ciklusa, na svakih nekoliko meseci, i jednostavno sam sve pripisala hormonima - priseća se Jomenova.

Kako je ispričala, ranije je imala tri pobačaja, a 29. novembra je otkrila trudnoću. U početku je patila od užasnih mučnina, često je povraćala, a u februaru su počele da se javljaju jake glavobolje. Bilo je dana kada se borila da ustane iz kreveta, kada joj je vid bio zamućen, a zatim je počela da zaboravlja stvari.

Moli se borila sa ovim tegobama sve dok nije pala niz stepenice u kući, zbog čega je hitno hospitalizovana a lekari su desetak dana pratili njeno zdravstveno stanje... Otkrili su cistu, a zatim je bila otpuštena iz bolnice.

Oporavivši se od pada, Mollino stanje se pogoršalo i ubrzo je primetila da se njen vid pogoršava, kao i da ima probleme sa hodanjem i lošu koncentraciju.

- Sve je počelo da eskalira. Bila sam vrlo raspoložena, a onda sam plakala bez razloga, imala sam vrtoglavicu i jake glavobolje, osetila sam slabost u nogama i rukama. Bila sam sve zaboravnija, zbunjenija, neprestano sam imala bolove, vid mi je i dalje čudan i nisam imala koncentraciju - pojašnjava svoje simptome buduća mama.

Na nagovor svoje majke koja je bila veoma zabrinuta, Moli je hitno otišla u Univerzitetsku bolnicu u Velsu. Primljena je na odeljenje neurologije i tokom deset dana su joj urađene dodatne analize, CT skener i i MR magnetna rezonanca) kada je potvrđeno da se koloidna cista od 11 mm nalazi u njenom mozgu.

Lekari su joj rekli da cista ne curi i da još uvek nije uzrokovala pritisak na mozak, ali takođe su joj objasnili da ako ostane, mogla bi da naraste do te mere da blokira sve kičmene tečnosti. To bi moglo izazvati slepilo, gubitak pamćenja, moždani udar ili iznenadnu smrt, pa je bilo prilično zastrašujuće sve to čuti.

- Želim samo da ova beba odraste i ne želim ništa više. Postoji šansa da budem paralizovana, da izgubim pamćenje ili da pretrpim moždani udar i, bez obzira na dobar ili loš ishod, biće potrebni meseci rehabilitacije i oporavka - tvrdi Moli.

Buduća mama se priprema da se nakon porođaja u julu mesecu podvrgne operaciji koja može da potraje i do 12 sati .

Dvadesetrogodišnja žena je podelila svoju priču kako bi upozorila druge da ne zanemaruju simptome i nagovorila ljude da obavezno posete lekara i urade analize.

Video: Hrabra beba peva i hoda 24 sata posle teške operacije glave

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA