Neki ljudi koji su imali korona virus možda se nikada neće oporaviti, evo kada treba da se zabrinu

Evo kada treba da se zabrinete

  • 0
Korona virus

Foto: Pixabay

Naučnici su tek na početku puta u razumevanju potpunog uticaja korona virusa na ljudsko telo. Nekoliko naučnika pokušalo je da objasni na koji način bolesti kovid-19 utiče na jetru, mozak, bubrege i druge organe.

Naučnici tvrde da se neki bolesnici sa korona virusom možda nikada neće vratiti normalnom stanju zdravlja, prenosi Daily Erxpress.

Stručnjaci su otkrili da Covid-19 može da uzrokuje niz zdravstvenih problema koji mogu da se zadrže godinama nakon bolovanja.

Brojna istraživanja su dokazala da korona napada različite organe u telu.

- Mislili smo da je ovo samo respiratorni virus – kazao je dr Erik Topol, kardiolog iz Kalifornije.

- Korona virus napada i srce, može da napadne jetru, mozak, bubrege i druge organe. U početku to nismo shvatali – dodao je on.

Lečenje kod kuće, koronavirus

Foto: Shutterstock, Pixabay

U međuvremenu dr Helen Salisberi sa Univerziteta u Okfordu napisala je za Britanski medicinski časopis:

- Ako ste pre trčali 5 km tri puta nedeljno, a sada osećate zadihanost nakon jednog stepenika, ili ako neprekidno kašljete i previše ste iscrpljeni za povratak na posao tada postoji bojazan da možda nikada ne povratite snagu i svoje pređašnje zdravlje.

-Iako se većinom simptomi korona virusa reše za dve ili tri nedelje procenjeno je da 1 od 10 osoba ima produžene simptome – kaže dr Salisberi.

Uz respiratorne tregobe pacijenti sa kovidom-19 mogu da dožive poremećaj zgušnjavanja krvi koji mogu da dovedu do moždanog udara i ekstremnu upalu koja napada više organa.

Virus može da izazove i neurološke komplikacije u rasponu od glavobolje, vrtoglavice i gubitka ukusa i mirisa do zbunjenosti.

Stoga oporavak može da bude spor i nepotpun s velikim uticajem na kvalitet života.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA