Šta je lek remdesivir i zašto su SAD kupile sve svetske zalihe na svetu?

Naredna tri meseca biće nestašica leka Remdesivira

  • 0
lek, korona virus Foto: Pixabay.com

Američka administracija predsednika Donalda Trampa kupila je skoro sve količine leka Remdesivir u svetu u naredna tri meseca, leka koji se pokazao efikasan u lečenju Kovida 19.

Stručnjaci su uznemireni jednostranim potezom SAD po pitanju Remdesivira kao i širih implikacija, strahujući šta će se desiti kad se jednom pojavi vakcina za korona virus.

U pitanju je preparat američke farmaceutske kompanije Gilead koji, prema preliminarnim istraživanjima, smanjuje vreme hospitalizacije u slučaju infekcije novim korona virusom za 31 procenat u poređenju sa placebom.

Evropska Agencija za lekove je i pred izdavanja zvanične dozvole za upotrebu preporučila remdesivir za tretman najtežih slučajeva infekcije COVID19.

SAD su 1. maja izdale hitnu upotrebu dozvolu za remdesivir u svojim bolnicama.

Stručnjaci su, međutim, takođe upozorili da lek koji je prvobitno razvijen za lečenje ebole, ne bi trebalo posmatrati kao "čarobni metak" za korona virus.

Predsednik SAD Donald Tramp snažno je podržavao remdesivir kao potencijalni tretman korona virusa.

U svom kliničkom ispitivanju, američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti utvrdio je da je remdesivir skratio trajanje simptoma korona virusa sa 15 dana, na 11 dana.

S druge strane naučnici u Kini smatraju da remdesivir, lek koji se koristi u lečenju korona virusa, ne pomaže inficiranim ljudima da se brže oporave.

Tim iz bolnice “China-Japan Friendship Hospital” i Medicinskog univerziteta u Kini uradio je studiju u kojoj je ispitao 237 pacijenata sa koronavirusom u Vuhanu, koji su bili lečeni ovim lekom.

- Nažalost, našu rezultati su pokazali da, iako je bezbedan, remdesivir nije doneo boljitak kod pacijenata. Dalje studije bi trebalo da utvrde da li bi raniji tretmani sa remdesivirom, njegove veće doze ili u kombinaciji sa antitelima COVID-19 bili efektivniji u borbi sa ovom bolesti - kazao je Bin Kao, naučnik koji je vodio studiju.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA