Ne treba zanemariti ulogu dece u širenju korona virusa, upozorava nova studija

Čini se da deca ne šire virus na isti način kao što to čine i odrasli

  • 2
Dete sa maskom Foto: Pixabay

Još uvek je nejasno u kojoj meri deca mogu da šire korona virus, ali nova studija sugeriše da je moguće da ga prenose jednako lako kao odrasli, otkrili su istraživači iz Švajcarske.

Deca su manje zarazna od roditelja, imaju lakše simptome i smatra se da manje šire virus nego što to čine odrasli, te se čini da oni nisu „glavni pokretači prenošenja“.

Uprkos visokom procentu blagih ili asimptomatskih infekcija, decu treba smatrati prenosiocima ukoliko se ne dokaže drugačije - zaključili su istraživači sa Univerzitetske bolnice u Ženevi.

Važno je istaći da od Kovida obolevaju deca svih uzrasta.

U istraživanju je kod 23 dece, uzrasta od 7 dana do 16 godina, potvrđeno prisustvo virus korone, a gotovo svi (21 dece) imali su istu količinu virusa u ispitivanim uzorcima kao i odrasli.

korona virus, mikroskop, virus Foto: Pixabay.com

- Naši podaci pokazuju da je virusno opterećenje kod mlađih pacijenata (dece) uporedivo sa odraslim i da simptomatska deca svih uzrasta šire infekciju u ranoj fazi bolesti, što je preduslov za dalje prenošenje - napisali su autori.

Međutim, čini se da deca ne šire virus na isti način kao što to čine i odrasli.

- Uzimajući u obzir relativno malu učestalost obolevanja dece, čak i u mestima koja su teško pogođana virusom, biološki ili drugi nepoznati faktori mogu dovesti do slabijeg prenosa, tačnije rasejavanja infekcije, u populaciji, pretpostavljaju autori.

Dete, maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Naučnici napominju da je potrebno sprovesti još dodatnih istraživanja kako bi se u potpunosti razumela uloga dece u širenju virusa.

Studija je imala određena ograničenja, uključujući malu upotrebu uzoraka virusa preostalih od rutinskih dijagnostičkih testova. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Emerging Infective Diseases".

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica

    1. jul 2020 | 13:48

    Zato unucici da ne putuju kod baba i deda, posebno avionom 🤣

  • J....

    1. jul 2020 | 14:40

    Dokazano da deca ne sire virus i asimptomatski ne sire!juce je objavljen intervju sa prof Nestorovicem!svidelo se nekom ili ne on jedini prati svetska istrazivanja i prenosi ih gradjanima!ostali kasne mnogo za njim!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA