≫ 

Da li je ovo razlog zašto korona virus može da izazove moždani udar?

62 odsto od 125 hospitalizovanih pacijenata sa korona virusom u Britaniji doživelo moždani udar tokom boravka u bolnici

  • 3
krv, tromb, tromboza, krvi ugrušak Foto: Pixabay.com

Naučnici kažu da bi hiperaktivnost u ćelijama zgrušnjavanja krvi mogla da budu uzrok moždanog udara i srčanog udara kod pacijenta sa korona virusom.

Stručnjaci sa Univerziteta Juta napravili su važno otkriće upoređujući krv 82 osobe od kojih je polovina bila pozitivna na korona virus.

Trombociti, krvne ćelije koje zgrušavaju krv bile su mnogo aktivnije u uzorcima uzetim od pacijenata sa kovidom-19, navode u studiji.

Zapravo, trombiociti su se stezali brže, a to je proces koji dovodi do stvaranja krvih ugrušaka.

Upala izazvana virusom verovatno će podstaknuti promenu rekli su naučnici.

Ovaj nalaz može da ima značajan uticaj na to kako će lekari postupati sa pacijentima koji su u riziku od opasnih krvnih ugrušaka.

Korona virus Foto: Shutterstock

Studija je pokazala kako do 30 odsto pacijenata u bolnicama pati od krvih ugrušaka kao rezultat komplikacije virusa, ali lekari tek sada počinju da razumeju zašto se to dešava.

Iako se zna da korona virus izaziva respiratorne probleme, postoji niz štetnih efekata koje može da izazove na organe koji nisu pluća.

Tromboza nastaje kada se u arterijama i venama formiraju krvni ugrušci koji mogu da blokiraju krvotok što može da izazove srčani udar, moždani udar ili plućnu emboliju.

Studija prošle nedelje otkrila je da je 62 odsto od 125 hospitalizovanih pacijenata sa korona virusom u Britaniji doživelo moždani udar tokom boravka u bolnici.

Video: Važna poruka dr Stevanovića: Ne čekajte da simptomi sami prođu, verujte mi kod korona virusa neće

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bilder

    2. jul 2020 | 13:32

    Sve je ovo zbog 5G mreze

  • Paradox

    2. jul 2020 | 14:17

    Ovo je sve posledica zračenja iz nove 5G infrastrukture. Ogromna frekvencija i nenormalni broj promena faze u modulaciji izazivaju katastrofalne efekte, a najočigledniji je - prekidanje veze gvožđe - kiseonik u hemoglobinu koji snabdeva naše ćelije kiseonikom i i omogućava im da dišu. To je i glavni razlog moždanih udara. Pripisivanje ovog efekta virusu je samo priprema terena za efekte zračenja iz 5G mreže. Pogledajte Zakon o nejonizujućem zračenju i pročitajte šta oni smatraju nejonizujućim zračenjem. A onda potražite pravu granicu između jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja. Šokiraćete se kad vidite kolika je razlika. A tek kad saznate podatak da je za prekidanje veze kiseonika u hemoglobinu potrbno svega 0,02 elektronvolta energije fotona... Ljudi, probudite se!

  • Max

    2. jul 2020 | 14:28

    Eeee....mnogi ne moraju da se plaše, to bi bio udarac u prazno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA