SZO upozorava: Pušenje povezano sa većim rizikom od teškog oblika korone

Izgleda DA postoji značajna povezanost između toga da li su pacijenti pušili ili ne i težine bolesti koju su imali

  • 1
korona virus pušenje foto: pixabay.com

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je pušenje povezano sa većim rizikom od teškog oboljenja i smrti od korona virusa kod pacijenata u bolnici, mada nije mogla da precizira koliko bi ti rizici tačno mogli da budu veći.

U naučnom podnesku, objavljenom ove nedelje, ta zdravstvena agencija UN razmotrila je 34 objavljene studije o povezanosti pušenja i Kovida-19, uključujući verovatnoću zaraze, hospitalizacije, težine bolesti i smrti, prenosi AP.

SZO je istakla da pušači čine do 18 odsto hospitalizovanih pacijenata od korona virusa i da izgleda postoji značajna povezanost između toga da li su pacijenti pušili ili ne i težine bolesti koju su imali, tipa bolničke intervencije koja im je bila potrebna i rizika pacijenta od umiranja.

- Raspoloživi dokazi sugerišu da je pušenje povezano sa većom težinom bolesti i smrću kod hospitalizovanih pacijenata koji boluju od Kovida-19 - navodi SZO i preporučuje ljudima da prestanu da puše.

U aprilu, francuski istražitelji objavili su malu studiju u kojoj su sugerisali da su pušači u manjem riziku od toga da se zaraze Kovidom-19 i da planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima i zdravstvenim radnicima, ali su njihove nalaze doveli u pitanje mnogi naučnici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    2. novembar 2020 | 18:52

    Pa pre par meseci rekoshe da pushachi imaju manji rizik da se zaraze. Bog me ubio ako ja razumem ovu situaciju. Jedni prichaju ovako oni drugi onako pa posle sami sebe demantuju , pa opet onako pa ovako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA