Jeftin i bezbedan lek protiv šećerne bolesti je novo oružje protiv korone?

Jeftin i relativno bezbedan lek protiv šećerne bolesti "metformin" (poznat i kao "glukofag") možda bi mogao da se koristi u borbi protiv korone, otkrivaju stručnjaci

  • 3
Tableta Foto: Pixabay

Doktori iz Vuhana, epicentra epidemije korona virusa u Kini, smatraju da jeftin lek "metformin" (poznat i kao "glukofag") može služiti kao novo oružje za borbu protiv Covid-19.

Lek za dijabetes "metformin", koji već koristi Nacionalna zdravstvena služba (NHS), takođe se koristi za efikasno lečenje raka dojke i srčanih bolesti.

Lekari u Vuhanu, gde je započela pandemija Covid-19, početkom ove godine, nedavno su objavili studiju koja pokazuje da dijabetičari koji uzimaju "metformin imaju manju šansu da umru za razliku od dijabetičara koji ne uzimaju lek.

Istraživanja sa Univerziteta u Minesoti takođe su otkrila da lek može biti od pomoći u smanjenju rizika od smrti izazvanom Covid-19 infekcijom.

Nalazi studije otkrili su da lek smanjuje upalni odgovor tela - glavni uzrok teških oblika obolevanja i smrti od korone.

Bolnica, pacijent, bolnički krevet Foto: Shutterstock

Ovo bi moglo biti ključno za borbu protiv novog virusa, jer su upala i "oluja citokina" (ozbiljna imunološka reakcija u kojoj telo proizvodi imune ćelije i proteine koji mogu da unište druge organe) među glavnim uzrocima smrti.

Tretiranje korona virusa lekovima smatra se ključnim u borbi protiv Covid-19 bolesti, jer vakcina još nije razvijena.

"Metformin" je jeftin i široko dostupan lek protiv šećerne bolesti.  Ovaj lek svakodnevno uzimaju milioni obolelih od dijabetesa tipa 2.

Lekovi, pilule, tablete, ampule, inekcija Foto: Pixabay / Ilustracija

"Metformin" je na tržištu već dugo godina i u principu se smatra bezbednim. Pet do deset odsto onih koji ga koriste pate od neželjenih propratnih simptoma kao što su muka i naduvenost.

Studije su takođe otkrile da ovaj lek pomaže gojaznim ljudima da smršaju, čak i ako nemaju dijabetes. Ljudi sa prekomernom težinom izloženi su većem riziku od ozbiljnih komplikacija ili smrti od Covid-19.

Neka ranija istraživanja su pokazala da zahvaljući njemu dolazi do smanjenja tumora pluća i grudi kod laboratorijskih miševa, a stručnjaci navode da bi lek mogao da pomogne u borbi sa rakom dojke, bolesti koja godišnje ubije oko 11.400 ljudi.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zanna

    3. jul 2020 | 21:46

    Mora da mu je opala prodaja.

  • mire

    3. jul 2020 | 19:34

    Znači ako si šećeraš i uzimaš lek protiv visokog šećera manje su šanse da umreš nego ako si šećeraš a ne uzimaš nikakve lekove? Zanimljivo otkriće.

  • Goga

    7. jul 2020 | 13:53

    Pa super ,ja ga uzimam već godinama ,znači neću dobiti koronu ,ahahaaa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA