≫ 

Leto neće biti kraj pandemiji: "Postoji nekoliko razloga zbog kojih i dalje imamo dosta slučajeva"

Svi smo mislili da će toplo vreme da "ubije" novi virus korone

  • 5
Sunce

Foto: Pexels

Kada je proglašena pandemija korona virusa, mnogi stručnjaci za zarazne bolesti su se nadali da će Covid-19 verovatno nestati do leta, odnosno da će se ponašati slično sezonskom gripu koji obično nestaje sa toplim vremenom.

Mnogi stručnjaci su na početku izrazili optimizam da toplije vreme može da ubije virus.

Međutim, u julu mesecu je počeo da raste broj zaraženih ljudi u državama širom sveta, a zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je jedini način da se suzbije širenje infekcije pridržavanje preporuka stručnjaka, poput socijalne distance i nošenja maske za lice.

- Dosadašnji dokazi ukazuju na to da se virus koji izaziva Covid-19 može da se prenosi u svim vremenskim uslovima - izjavio je dr Vilijam Šafner za za Foks njuz, rofesor medicine na Univerzitetu Vanderbilt i direktor Nacionalne fondacije za zarazne bolesti (NFID).

- Bez obzira na vremenske uslove, najbolji način da se zaštitite je da često perete ruke, ostajete kod kuće, praktikujete društveno distanciranje i nosite masku ako izlazite napolje - dodao je.

korona virus, soj

Foto: Pixabay.com

Doktor Džon Vajt, glavni medicinski službenik VebMD klinike, takođe je istakao da toplota i vlaga nisu prijatelji respiratornog virusa, ali ne utiču na Covid-19.

- Prvobitno smo mislili da će Covid-19 delovati slično virusu influence, odnosno da toplije temperature može da “uguši” epidemiju gripa, poput većine respiratornih virusa. Toplota i vlaga nisu prijatelj respiratornog virusa. Međutim, počeli smo da sumnjamo u to kada smo videli pojavu mnogih slučajeva u regionima sveta koji su bili veoma topli u martu i aprilu, kao što su Indija, Australija i Iran - kaže.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih verovatno i dalje imamo dosta slučajeva, kaže Vajt.

Korona virus

Foto: Pixabay

- Korona virus možda nije sezonski, kao grip. Pored toga, ovaj virus ima visoku brzinu prenosa, pa čak i u uslovima koji nisu tako povoljni, još uvek će se širiti - dodao je dr Džon.

Podsećamo, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da toplije vreme nema uticaja na Covid-19, primećujući da virus i dalje može da se širii „bez obzira na to koliko je sunčano ili toplo vreme“.

Video: Kisić-Tepavčević otkrila koji je uslov za odjavu epidemije

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krle

    4. jul 2020 | 16:40

    Ala su ga dobro isprogramirali a bice i update ako ga brzo provalimo kako funkcionise!

  • J...

    4. jul 2020 | 14:03

    UV zraci ubijaju virus ali posto su bile kise onda je ovo za ocekivati!!!!

  • NE

    4. jul 2020 | 13:57

    SUNČEVI ZRACI NE UBIJAJU COVID19 VEĆ SE ŠIRE NA TOPLOTU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA