≫ 

Evo zašto je čak jedna trećina testova na antitela na koronu lažno negativna

Rezultat zavisi od toga kada ste se testirali i koliko je osetljiv

  • 4
Antitela, test, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Postoji malo dokaza koji ukazuju na tačnost testova iz krvi na korona virusna antitela, navodi se u najnovijem naučnom izveštaju, a prenosi Daily Mail.

Istraživači su pregledali desetine studija koje su se bavile testovima na antitela koji određuju da li je neko prethodno bio zaražen korona virusom i da li je izgradio imuni odgovor.

Naučnici su došli do zaključka da test može da vrati lažno negativan test i to u procentu do jedne trećine.

Štaviše, komercijalni testovi su verovatnije ti koji su pokazivali lažne rezultate nego oni koji su rađeni u laboratorijama.

- Ovo zapažanje ukazuje na važne slabosti u dokazima seroloških testova na kovid-19, posebno onih koji se prodaju kao testovi nege – napisali su autori studije sa Univerziteta u Montrealu.

Njihovom analizom ispostavilo se da je čak 34 odsto pacijenata dobilo rezultat koji kaže da nemaju antitela, a zapravo ih imaju.

Reč je o stopi osetljivosti testova koja je niža među komercijalnim testovima nego onih koji se rade u laboratorijama. Stope osetljivosti bile su niže kod testova izvedenih u prvoj ili drugoj nedelji simptoma u poređenju sa onima koji su izvedeni nakon druge nedelje.

Video: Kovid ambulanta u Čarlija Čaplina u Beogradu radi 24 sata

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marica

    5. jul 2020 | 12:16

    Kome i kako verovati.Od kad je nastupila pandemija citam razne izvestaje kako da se cuvamo.Sad se ispostavilo i da testovi nisu pouzdani.Vise neznam sta da preduzimam.Verujem u fotokatalitcke aparate za preciscavanje vazduha i alergena u zatvorenom prostoru,a napolju distanca po meni obavezna.

  • Sara

    5. jul 2020 | 10:36

    testovi su budalastina ,banane koze i papaje su pozitivne na virus a to zato sto virus ne postoji,vec daju 5 miliona dolara onom ko izdvoji virus ,sve je farsa ,maske stite od bakterija a ne od virusa samo ugrozavaju zdravlje ljudi,dok mreza radi svoj posao sve se poklapa sa mapom,ljudi u socijalnom inzinjeringu ste

  • Sam

    5. jul 2020 | 10:17

    Lazno pozitivna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA