≫ 

Da li ste sigurni da imate groznicu? 5 stvari koje morate znati o normalnoj temperaturi tela

Nema razloga za paniku čak i ako je viša od 37, a vi se savršeno dobro osećate

  • 0
Merenje temperature, žena,  maska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Možemo li dobiti temperaturu od stresa? Da, a naučnici posebno u vreme pandemije korona virusa ističu neke važne, ali nepoznate parametre koji se odnose na telesnu temperaturu.

Da li vam je vruće, pa mislite da imate temperaturu? Da li ste znali da ona tokom 24 časa znatno varira?

Naime, prosečna vrednost telesne temperature je 36,5. Obično se može kretati od 35,5 ujutru do 37,7 popodne.

Dakle, ako uzmete termometar u kasnim popodnevnim satima, možda ćete pomisliti da imate temperaturu, ali radi se o zapravo normalnom porastu.

Telesna temperatura izražava ravnotežu između proizvodnje i gubitka toplote. Za normalnu vrednost smatra se blizu 37 stepeni, a maksimalni raspon zabeleženih dnevnih varijacija bi trebalo da bude do 1,3 stepena.

Stoga, hajde da vidimo koji su to razlozi zbog kojih temperatura može skočiti u toku dana.

Popodne temperatura raste

 

Američko istraživanje koje je objedinilo 300 ljudi objavljeno u žurnalu General Internal Medicine pokazuje da je ona na najnižem nivou ujutru između 3 i 5 sati, a na najvišem između 16 i 18 časova.

Što smo stariji, to smo hladniji

 

Prosečna temperatura kod žena u dvadesetim godinama je 36,5, dok je u 80-im 36,1. Sličan pad primećen je i kod muškaraca. Takođe, muškarci imaju nižu telesnu temperaturu od žena, što se pripisuje ulozi ženskih hormona.

Deblje, toplije

 

Što je veća telesna težina, to je viša prosečna telesna temperatura. Iako objašnjenje ove pojave nije do kraja razjašnjeno, pretpostavlja se da upalni hemijski molekuli koji oslobađaju suvišne masnoće igraju veliku ulogu u tome.

Merenje temperature, toplomer, maska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Zbog stresa možemo dobiti temperaturu

 

Stres može dovesti do porasta telesne temperature, stanja poznatijeg i kao psihogena groznica. Ranija japanska studija otkrila je da je 18 odsto neobjašnjivih slučajeva groznice kod dece bilo posledica stresa.

Niska temperatura i dugovečnost

 

Konačno, jedna studija utvrdila je da je niža telesna temperatura povezana sa dugovečnošću, dok je smanjenje temperature kod životinja u eksperimentima produžilo njihov životni vek za 20 odsto.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA