Korona virus je godinama "spavao" širom sveta pre nego što ga povoljni uslovi nisu zapalili

Profesor tvrdi da virus nije potekao iz Kine

  • 2
Korona virus pod mikroskopom Korona virus pod mikroskopom / Foto: Tanjug/AP/NIAID-RML

Umesto što mnogi tvrde da korona virus potiče iz Kine, poznati naučnik i profesor Tom Džeferson iz Centra za medicinu sa Univerziteta Oksford ukazao je na niz nedavnih otkrića koja ukazuju na prisutnost infekcije širom sveta i pre nego što se desila u Vuhanu decembra meseca prošle godine.

Profesor tvrdi da je korona virus zapravo „ležao“ uspavan širom sveta sve dok ga nisu "zapalili" povoljni uslovi.

Tome u prilog govore i tragovi kovida-19 u uzorcima iz kanalizacije iz Španije, Italije i Brazila koji su bili stariji od momenta kada se virus pokrenuo u Kini.

Razgovarajući o mogućnosti da virus ipak nije poreklom iz Kine prof. Džeferson je rekao da se čudna stvar poput ove dogodila i sa španskim gripom.

- Godine 1918. čak 30 odsto populacije Zapadne Samoe umrlo je od španskog grip, a oni nisu imali nikakvu komunikaciju sa spoljnim svetom. Objašnjenje može da bude samo jedno, a to je da virus ne dolazi i ne ide nikuda. On je uvek tu, prisutan, samo je potrebno nešto da ga zapali, kao što je gustina ljudi, ili spoljašnji uslovi – smatra on.

Profesor je kazao kako veruje da virus može da se prenosi kroz kanalizaciju ili zajedničke toalete.

korona virus, soj Foto: Pixabay.com

Virolozi iz Španije tvrde da su pronašli tragove bolesti u uzorcima otpadnih voda iz marta 2019. godine, skoro godinu dana pre nego što je pošast pogodila Evropu.

U Italiji su takođe otkrili da je kanalizaciona voda bila zagađena virusom u Milanu i Torinu još u decembru mesecu prošle godine.

Brazilski istraživači tvrde da su pronašli tragove virusa tokom analize otpadnih voda iz novembra meseca.

Naučnici sada ostaju zbunjeni kako je tokom tog perioda virus ipak preskočio ljude, ali se i potvrđuje tvrdnja da virus može godinama da vreba na životinjama pre nego što se ne prilagodi i pređe na ljude.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktor

    7. jul 2020 | 17:31

    Svi znaju da je dosao iz epruvete ali niko ne moze da uradi nista povodom toga jer smo ovce. Uvek bili i ostali... Ukljucujuci i nasu zemlju!

  • Dejan

    7. jul 2020 | 17:52

    Ovaj virus je vestacki napravljen i to su potvrdili najveci umovi sveta. Sad sto to niko javno je sme da objavi problem je slobode medija. Nigde on nije cekao, vec je namerno u epruveti stviren.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA