≫ 

Smanjićete rizik od infekcije korona virusom za čak 65 odsto ukoliko budete radili ovo

Postoje dva načina za prenošenje virusa, a jedan je posebno opasan

  • 4
koronavirus, zaraza, infekcija, maska za lice Pixabay.com

Nošenje maski na licu dramatično smanjuje rizik od oboljevanja od korona virusa, potvrdili su naučnici.

Iako još uvek imamo ljude koji ne nose maske i smatraju da ih one neće zaštiti od korona virusa, naučnici imaju drugačije podatke.

Tim sa dečije bolnice sa Univerziteta u Kaliforniji otkrio je da pokrivanje nosa i usta smanjuje rizik od infekcije kovidom-19 za 65 odsto!

Ranije su istraživači verovali da je nošenje maski samo korisno kako bi se sprečilo prenošenje virusa drugima. Ipak, kako je utvrđeno, komad platna preko usta i nosa ne sprečava samo bolesnu osobu da širi virus, već i štiti zdrave ljude od bolesti.

- Svi treba da nose maske – rekao je dr Dean Blumber, šef pedijatrijskih zaraznih bolesti Dečije bolnice u Dejvisu - Oni koji kažu da ne veruju u maske ignorišu naučne dokaze. To je kao da kažete ne verujem u gravitaciju – dodao je doktor.

Postoje dve glavne metode pomoću kojih se korona virus širi, a prvo se putem kapljica izbacuje u vazduh kada osoba kašlje ili kije.

korona virus, virus, kijanje, nos, kijavica Foto: Pixabay.com

Drugi način je od aerosolnih čestica koje ljudi raspršuju u vazduhu kada govore, koje su gotvo nevidljive golim okom.

Ova metoda je opasnija u pogledu prenosa i može da se smanji izbegavanjem gužve u zatvorenom prostoru.

- Studija u laboratorijskim uslovima pokazala je da virus ostaje živ u aerosolnoj formi gotovo do sat vremena. Uporan je kod preživljavanja u vazduhu – kazao je dr Vilijam Ristenpart, profesor hemijskog inženjerstva.

- Važno je da budemo na mestima gde ima dobar protok vazduha. Ako ste u zatvorenom, otvorite prozor jer je važno da bude što više svežeg vazduha - podseća.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    15. jul 2020 | 11:00

    Nosim masku uvek kada je to potrebno, isto tako perem ruke redovno sa antibakterijskim sapunom sano nano koji u sebi sadrzi cestice srebra pa sam tim efekat je veci i ruke stiti od raznih iritacija. A sto se tice da li nam je potreban cist vazduh svakako da je potreban, ali prostor u kome radim ne dozvoljava da se otvore prozori, zato sam prinudjena da koristim fotokataliticki preciscivac vazduha da bi bar malo udisali cistog vazduha dok treje ova pandemija korona virusa.

  • Zoran

    15. jul 2020 | 09:50

    Ne lazite ljude vec im recite, napisite. Kada se vratite iz grada, iz prodavnice i sl. inhalirajte se. Znaci peskir na glavu dva litra vode saka soli i to je to.

  • Milan

    15. jul 2020 | 10:47

    Pa oni koji se zatvore i ne idu nigde, smanjuju rizik za 99%.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA