Ovo su situacije kada se korona virus širi vazduhom: SZO upozorava

Aerosoli su čvrste čestice ili male tečne kapi nastale iz dima, prašine, letećeg pepela i kondenzoanih gasovitih supstanci, koje mogu da se nađu u atmosferskom vazduhu

  • 12
Tokio, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da prenošenje korona virusa putem vazduha može da se dogodi tokom medicinskih postupaka, kada se oslobađaju aerosoli.

Agencija je navela da su pojedini izveštaji o pandemiji, koji se odnose na prenatrpane zatvorene prostore, pokazali da postoji mogućnost prenosa aerosoli, u kombinaciji sa transmisijom kapljica, u slučajevima poput horskih proba, u restoranima ili na časovima fitnesa, prenosi Rojters.

Aerosoli su čvrste čestice ili male tečne kapi nastale iz dima, prašine, letećeg pepela i kondenzoanih gasovitih supstanci, koje mogu da se nađu u atmosferskom vazduhu.

Svetska zdravstvena organizacija priznala je u utorak da se pojavljuju dokazi o prenosu Kovida-19 putem vazduha, pošto je 239 međunarodnih naučnika ukazalo na takvu mogućnost.

Na stotine naučnika tvrde da postoje dokazi da male čestice novog korona virusa u vazduhu mogu da zaraze ljude i pozivaju Svetsku zdravstvenu organizaciju da revidira preporuke.

Stav SZO dosad je bio da se virus prenosi kapljičnim putem.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran F

    9. jul 2020 | 22:27

    Ja ću od silnih informacija o virusu da poludim,glava me boli !🆘

  • Goranac

    9. jul 2020 | 21:20

    Hoće da nas ubede da sve što je normalno je nenormalno i obratno fuj

  • Zanna

    9. jul 2020 | 20:50

    Iskreno ne verujem ali ako je tačno onda nam nema pomoći. Sve što se prenosi vazduhom je najgore, počevši od hemijskog oružja, preko biljnih bolesti i štetočina pa do virusa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA