Ruska klinička ispitivanja vakcine ulaze u finalnu fazu

Počela je finalna faza kliničkog ispitivanja vakcine protiv korona virusa

  • 5
vakcinacija korona virus foto: pixabay.com

Rusko ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei počeli su finalnu fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv korona virusa.

Prema saopštenju ministarstva odbrane, testiranje prve grupe dobrovoljaca kod kojih je ispitivana bezbednost i tolerantnost vakcine, završiće se 15. jula.

Drugoj grupi volontera kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, biće ubrizgan drugi sastojak vakcine protiv korona virusa.

U drugoj fazi cilj je jačanje imunog sistema i produžetak dejstva vakcine.

Dodaje se i da se volonteri osećaju dobro, da nemaju tegobe, nuspojave, a prva grupa će biti otpuštena iz vojne bolnice Burdenko pošto prođu finalne testove, prenosi TAS S.

Rezultati testova vakcine za Kovid 19 sprovedeni kod grupe volontera u Rusiji, pokazuju da oni razvijaju imunitet na korona virus, dodaje se.

- U skladu sa istraživačkim protokolom dobrovoljci se redovno testiraju na antitela i ćelijski imunitet. Podaci pokazuju da dobrovoljci prve i druge grupe stiču imuni sistem posle injekcije vakcine protiv korona virusa - navelo je rusko ministarstvo odbrane.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA