Još jedan sindrom povezan sa koronom koji može da bude smrtonosan: Za sve je kriv stres

Ovaj sindrom se javlja kao posledica pandemije Covid-19

  • 0
Maska za lice

Foto: Pixabay

Jedna studija je otkrila značajan porast „sindroma slomljenog srca“ u dve bolnice u Ohaju kod nekih pacijenata koji nemaju korona virus, što sugeriše da fizički, socijalni i ekonomski stresovi pandemije uzimaju svoj danak.

Kardiomiopatija izazvana stresom ili Takotsubo sindrom, koji se često naziva "sindromom slomljenog srca", javljaju se kada srčani mišići oslabe, što dovodi do bola u grudima i nedostatka daha.

Ovaj sindrom se obično predstavlja kao srčani udar, ali pokreću ga stresni događaji, a ne blokade u krvotoku.

Može biti smrtonosan u retkim slučajevima, ali pacijenti se obično oporavljaju u roku od nekoliko dana ili nedelja.

Istraživači na klinici u Klivendu proučavali su pacijente sa srčanim problemima koji su lečeni ovog proleća u dve bolnice u Ohaju i upoređivali ih sa pacijentima sa sličnim problemima u poslednje dve godine.

srce kardiologija

foto: pixabay.com

Pacijenti tokom pandemije imali su dva puta veću verovatnoću da imaju sindrom slomljenog srca, navodi se u studiji, koja je objavljena u medicinskom časopisu "Jama Network Open".

Studija je posmatrala zdravstveno stanje 1.914 pacijenata koji su se lečili tokom pet različitih vremenskih perioda, uključujući uzorke više od 250 pacijenata hospitalizovanih u martu i aprilu, tokom ranog početka pandemije.

Studija je zaključila da je značajan porast ovog sindroma verovatno povezan sa "psihološkim, socijalnim i ekonomskim stresom" koji je izvazvala pandemija, koji uključuje "nametnut karantin, nedostatak socijalne interakcije, stroga pravila socijalnog distanciranja i njegove ekonomske posledice u životu ljudi".

Srce

Printscreen: YouTube/Cedars-Sinai

- Pandemija je stvorila paralelno okruženje koje nije zdravo. Emocionalno distanciranje nije zdravo. Ekonomski uticaj nije zdrav. Videli smo povećan broj smrtnih slučaja od novog virusa, a naša studija ističe da je stresna kardiomiopatija porasla zbog stresa koji je stvorila pandemija -  rekao je dr Ankur Kalra, kardiolog koji je vodio studiju.

Novo istraživanje nije ispitalo da li postoji povezanost između sindroma slomljenog srca i stresa zbog korona virusa ili saznanja da neki naš rođak boluje od Covid-19.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA