≫ 

Parametar u nalazu krvi koji može da ukaže na zapaljenje pluća

Povišen CRP može da bude znak infekcije

  • 1
HOB HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA

foto: pixabay.com

Pneumonija je naziv za upalu pluća koja može biti izazvana bakterijama, virusima, glivicama i parazitima. Reč je o akutnom obeljenju karakterističnom po upalnim procesima koji su lokalizovani u plućima, odnosno u najsitnijim i najudaljenijim delovima donjeg respiratornog sistema.

Opšte je poznato da je novi virus korone povezan sa opasnim zapaljenjem pluća koji se javlja kod nekih pacijenata, zbog čega je ključno pratiti sve faze bolesti. Nakon početnih simptoma, kao što su temperatura, groznica i malaksalost, mogu se javiti problemi sa kašljom ili otežanim disanjem.

Upravo ova dva simptoma mogu da ukažu na teži oblik Covid-19, kao i na upalu pluća koja može da varira od oblika koji nije životno ugrožavajući do ugrožavajućeg.

Koji parametar u nalazu krvi može da pokaže zapaljenje pluća?

 

U ustanovama primarne nege javljaju se mnogi pacijeniti koji pokazuju simptome respiratornih oboljenja, a često bez rendgenskog snimka ili skenera je teško utvrditi da li su tegobe izazvane pneumonijom ili infekcijom gornjih disajnih puteva.

Postoje dokazi da upotreba jednostavnog nalaza krvi, uz proveru simptoma bolesti, mogu pomoći lekaru da utvrdi šta se dešava kako bi brže mogli da pomognu svom pacijentu.

rak pluća

foto: pixabay.com/telegraf

Da biste proverili da li imate upalu pluća ili običan kašalj, možete da uradite CRP labaratorijski test kojim se meri količina proteina koji se zove C reaktivni protein u krvi. 

C-reaktivni protein ili skraćeno CRP, kako se često označava, predstavlja protein krvi koji se proizvodi u jetri. Njegova funkcija ogleda se u nespecifičnoj odbrani organizma od infektivnih agenasa i razgradnih produkata ćelije.

Jedan je od najosetljivijih inflamatornih markera, koncentracija CRP-a u krvi se menja, odnosno povećava, nakon vrlo kratkog vremenskog perioda od nastanka infekcije, zapaljenja, traume, stresa...

Vadljenje krvi, krvna plazma

Foto: Pixabay, Shutterstock

U zavisnosti od koncentracije CRP-a u krvi može da se proceni da li imate lakšu infekciju gornjih respiratornih puteva ili pneumoniju.

 

Određivanje koncentracije C-reaktivnog proteina može se vršiti iz uzorka venske krvi.

Normalne vrednosti CRP-a u krvi kod zdravih odraslih osoba su do 6.1 mg/L.

Kada bi grubo podelili vrednost na blago, znato povišene i veoma visoke koncentracije onda bi svakoj grupi mogao da se prepiše stepen upalnog procesa.

CRP može da bude povišen i zbog raznih drugih infekcija, i zato su važni i drugi parametri : SE (segmentacija), KKS (kompletna krvna slika), LDH (vrednost laktat dehidrogenaze).

Dodatna dijagnoza je rendgen i skener pluća.

Ovo su simptomi upale pluća koje nipošto ne smete da ignorišete ukoliko ste zaraženi korona virusom

 

(Kristina Milošev/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    10. jul 2020 | 14:24

    Povisen CRP znaci da je upala u toku. Kod virusa je do 50,od nekih 55 je bakterija. Npr kod mpg djeteta crp je bio 116 imala je upalu oba srednja uha. Kod mladje je bio 100 u martu sad(djete 2godine) i imala je bakteriju u nosu. 3dana 40temp i tad idemo Dr. Ovde je tako u De,3dan doktor. Do tad skidaj temp i moli se Bogu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA