Vakcina koja je obavezna u Srbiji zaista pruža zaštitu od korona virusa, kaže nova studija

BCG vakcina koja se kod nas daje po rođenju zaista nas štiti od korone

  • 3
vakcina

Foto: Pixabay.com

BCG vakcina daje se na rođenju, odnosno pri otpustu iz porodilišta ili u toku prvog meseca života. Ona štiti od milijarne (raširene) tuberkuloze i tuberkuloznog meningitisa.

Sada je najnovija studija otkrila kako ova vakcina zaista štiti od težih slučajeva oboljevanja od korona virusa, prenosi The Sun.

BCG vakcina razvijena je još pre jednog veka kako bi povećala imunitet na TB- bakterijsku infekciju pluća.

BCG vakcina u Srbiji daje se na rođenju, odnosno pri otpustu iz porodilišta ili u toku prvog meseca života (ukoliko na rođenju nisu bili zadovoljeni zdravstveni preduslovi da dete primi vakcinu).

Ovo je vakcina koja je napravljena pre jednog veka i daje imunitet za tuberkolozu, ali se zna da ima i brojne druge prednosti.

vakcinacija korona virus

foto: pixabay.com

Prethodna ispitivanja dokazala su da su ljudi koji su primili ovu vakcinu imali bolji imunitet koji je sposobniji da se zaštiti od infekcije.

Naučnici iz SAD proučavali su nekoliko zemalja koje imaju visok i nizak novo vakcinisanih BCG-om i otkrili su jasnu vezu između vakcine i niže stope smrtnosti.

Istraživanje docenta Luisa Eskobara i dvojice kolega iz Nacinoalnog instituta za zdravlje SAD otkrili su da je u mestima sa 10 odsto većom prevalencijom BCG vakcine došlo do smanjenja preminuli osoba od kovida-19 za 10,4 odsto.

U svom radu naučnici su napisali: - Ova epidemiološka studija procenila je globalnu povezanost vakcinacije BCG vakcinom i smrtnosti od kovida-19.

Ipak naglašavaju da su nalazi preliminarni i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se podržali njihovi rezultati.

bsg vakcina

foto: Facebook/prazna ostala mi duša/ožiljak od BCG vakcine

S druge strane SZO je rekla da ne postoje trenutni dokazi da BCG vakcina može da zaštiti ljude od infekcije korona virusom.

A evo šta je o tome nedavno rekao naš epidemiolog Predrag Kon:

- Nema sumnje da je kod te vakcine i dalje puno toga ostalo nejasno, kako se u stvari povećava ćelijski imunitet. Zapažanje, koje ne može da se isključi, će verovatno morati dalje da se ispituje i da se procenjuje zašto je to tako. BCG vakcina se daje kod karcinoma bešike, iako nikome nije jasno kako deluje. To zapažanje će morati naučno da se proverava - naglasio je epidemiolog, te dodao da "zemlje u kojima se najviše ispoljio ovaj virus se već decenijama nebesežiraju".

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radasin

    11. jul 2020 | 10:55

    Ma sta kazes bre !?

  • Vosa

    11. jul 2020 | 14:51

    Sad ce antivakcinasi ‘internet strucnjaci’ da nam objasne da je to laz, da je to zvrcka Bili Gejtsa (iako tada nije bio ni rodjen) i da od vakcine rastu kozje usi te da je zemlja ravna ploca

  • Juca

    11. jul 2020 | 21:42

    Ne lupajte, sta stiti kad ima ovoliko obolelih i umrlih, najgori smo u regionu, a i sire.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA