≫ 

Važan zaključak lekara: Otkriveno kako korona virus napada celo telo i dovodi do otkazivanja organa

Stručnjaci tvrde da korona virus napada gotovo svaki glavni sistem u ljudskom telu

  • 3
Pluća

Foto: Pixabay

Korona virus ne oštećuje samo pluća, već i bubrege, jetru, srce, mozak i nervni sistem, kao i kožu i gastrointestinalni trakt, saopštili su lekari.

Tim Univerziteta Kolumbija i Medicinskog centra Irving, jednoj od bolnica koja je tokom proleća bila preplavljena pacijentima obolelih od Covid-19, prošao je kroz sopstvena iskustva i prikupljao izveštaje drugih medicinskih timova širom sveta.

Na osnovu dosadašnjih saznanja stručnjaci tvrde da korona virus napada gotovo svaki glavni sistem u ljudskom telu, direktno oštećujući organe i uzrokujući zgrušavanje krvi: srce gubi svoj zdrav ritam, bubrezi su oštećenji (protein i krv se nalaze u urinu), a na koži izbija osip.

Covid-19 izaziva glavobolju, vrtoglavicu, bolove u mišićima, bol u stomaku i druge simptome, zajedno sa klasičnim respiratornim simptomima poput kašlja i groznice.

- Lekari moraju da razmišljaju o Covid-19 kao o multisistemskoj bolesti. Mnogo se priča o zgrušavanju krvi, ali takođe je važno da shvatite da znatan deo pacijenata pati od oštećenja bubrega, srca i mozga, a lekarima je potrebno da leče ova stanja zajedno sa respiratornim bolestima - kaže Akriti Gupta, kardiolog sa Univerziteta Kolumbija.

Korona virus

Foto: Shutterstock

Čini se da veliki deo štete koju Covid-19 uzrokuje se zasniva na ACE2, receptorskom proteinu za koji se vezuje virus.

Ćelije koje oblažu krvne sudove, u bubrezima, jetrenim kanalima, pankreasu, u crevnom traktu i sluznici disajnih puteva su prekrivene ACE2 receptorima, za koji se virus veže i inficira ćelije, napisao je tim Kolumbija u svom izveštaju koji je objavljen u časopisu "Nature Medicine".

- Ovi nalazi sugerišu da se oštećenja mnogih organa pojavljuju usled direktnog oštećenja virusnog tkiva -napisao je lekarski tim u izveštaju.

Korona virus

Foto: Shutterstock

Infekcija korona virusa takođe aktivira imuni sistem. Deo tog odgovora uključuje proizvodnju malih proteina - citokina. Tada nastaje ozbiljna imunološke reakcije u kojoj telo proizvodi imune ćelije i proteine koji mogu da unište ćelije i organa zbog tzv. "oluje citokina".

Istraživači su takođe otkrili da nizak nivo kiseonika u krvi uzrokovan pneumonijom može da poveća zgrušavanje krvi. Ovi ugrušci mogu da prouzrokuju moždani udar i srčani udar. Oni takođe začepljuju bubrege i ometaju tretman dijalize koji je neophodan za najteže bolesnike.

korona virus

Foto. Pixabay.com

Oštećenja pankreasa mogu da pogoršaju dijabetes, a pokazalo se da su pacijenti sa dijabetesom izloženi najvećem riziku od teškog oblika bolesti i smrti. Virus može direktno da ošteti mozak, ali neki neurološki efekti verovatno nastaju tokom samog lečenja.

Tim lekara mora da leči sve ove efekte kada se pacijenti sa korona virusom pojave u bolnici.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    11. jul 2020 | 13:14

    Све знате и који су симптоми, и које органе напада, и ко су најугроженији...само никако да нађете противотров од овог отрова...

  • Čiča

    11. jul 2020 | 13:21

    Napravio ga Bili. Svaka čast.

  • Koga slusati

    11. jul 2020 | 13:30

    Jedan dan pisu da ne znaju nista o tom virusu, drugi dan clanak znaju sve..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA