Dr Janković objasnio da li je uopšte moguće da na zimu obolimo od gripa i korona virusa u isto vreme

Jako su male šanse za tako nešto, ali treba biti oprezan

  • 7
srđa janković foto: Foto: Tanjug/Andrija Vukelić; pixabay.com

Dr Srđa Janković objasnio je da bi moglo biti izazovno kada se na zimu "sudare" grip i korona virus SARS-CoV-2, ali i da je jako mala mogućnost da pojedinac "zakači" oba virusa istovremeno.

- Teorijski je moguće da se oba virusa nađu u organizmu u isto vreme, ali je za to mala verovatnoća. Morali bi baš u isto vreme da uđu u organizam, zato što na ista ulazna vrata treba da uđe i onaj drugi virus, a vrlo često će on naići da već podignute barijere organizma - kaže on u izjavi za "Pink".

Kako je objasnio, organizam će po ulasku jednog od ova dva virusa štititi telo od ulaska bilo kog drugog.

- Kada neki respiratorni virus inficira našu sluzokožu, ćelije vrlo često reaguju stvarajući antivirusne proteine - interferone koje postaju neprobojne kako za isti, tako i za mnogo drugačiji virus, kao što je grip ili korona virus. To posebno važi u slučaju ako se koriste ista "ulazna vrata" oba virusa - istakao je.

Budući da vakcina protiv Covid-19 još uvek ne postoji, stručnjaci savetuju da se ove godine vakcinacijom barem zaštitimo od sezonskog gripa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dend

    12. jul 2020 | 11:29

    Uz dužno poštovanje prema diplomama koje poseduju, bez ikakve zlo namere i omalovažavanja zbog dokazanog znanja, o ovom pojma nemaju već na osnovu predhodnih slučajeva sad nagađaju i često su kontraproduktivne !

  • Duro Toroman

    12. jul 2020 | 17:44

    Podhitno nas zarazite sezonskim gripom...

  • Pravednik

    12. jul 2020 | 13:13

    Pa čovek kaže da ako jedan uskoči drugi teško može proći, i onda savetuje da se vakcinošemo protiv gripa!!! Šta to znači? Da li je bolje uhvatiti koronu ili sezonski grip? Propast od saveta i slažem se da je najbolje ništa od ponuđenog....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA