Misterija koja opseda naučnike: Mornari koji su 35 dana proveli na brodu dobili korona virus, kako?

Pritom su pre odlaska na more proveli 14 dana u karantinu i bili negativni na testu

  • 9
Ušuaja, Argentina Luka u Ušuaji / pixabay.com

Naučna zajednica Argentine suočena je sa, čini se, nerešivom enigmom: sedam mornara zaraženo je korona virusom iako su bili na moru 35 dana. Važno je napomenuti da su svi članovi posade testirani pre nego što je njihov brod zaplovio.

Brod Etchizen Maru vratio se u luku Ušuaje nakon što su neki od ribara ispoljili simptome Covid-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja najjužnije pokrajne Argentine, Ognjene zemlje.

Lokalne vlasti su potvrdile da je identifikovano sedam pozitivnih slučajeva.

Pre početka putovanja, ukupno 60 članova posade provelo je 14 dana u karantinu u hotelu u Ušuaji, a prethodno su testirani na SARS-CoV-2 i svi su bili negativni.

- Teško je utvrditi kako se posada zarazila, znajući da 35 dana nisu imali kontakt sa kopnom, a snadbevanje je vršeno izvan luke Ušuaje - rekla Aleksandra Alfaro, direktorka bolnice u ovom gradu.

Tim proučava vreme kada su ribolovci počeli da pokazuju simptome kako bi odredili "vreme infekcije".

Prema rečima glavnog specijaliste za zarazne bolesti Leandra Balatorea, ovo je "slučaj koji nigde nije opisan u objavljenim studijama jer se nigde ne beleži tako duga inkubacija virusa".

- Još uvek ne možemo da objasnimo kako su se pojavili simptomi. Neverovatno je, ali imamo pet pretpostavki koje moramo da razmotrimo kako bismo utvrdili šta se zaista dogodilo - ističe on.

Posada je ponovo u karantinu, ali ovoga puta na sopstvenom brodu koji se vratio u luku.

Slučaj je zaintrigirao mnoge naučnike širom sveta koji žele da otkriju kako je moguće da je zaraza ušla na izolovan brod među, po svim standardima, zdrave ljude.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA