≫ 

Namirnica koja može da vas zaštiti od teških posledica korone: Deluje kao prirodni blokator virusa!

Naučnici preporučuju da ovu vrstu namirnica uvedete u ishranu

  • 3
Kupus

Foto: Pixabay

Stručnjaci smatraju da hrana koja sadrži svež i kiseli kupus može biti korisna u bori protiv korone, jer smanjuje nivo jedinjenja ACE 2 koji pomaže virusu da inficira organizam.

Sveži i kiseli kupus mogu da vas zaštite od novog virusa, tvrde naučnici.

Evropski istraživači kažu da bi to moglo objasniti zašto su zemlje poput Nemačke i Južne Koreje, u kojima ova vrsta hrane predstavlja ključni deo ishrane,  imale manje smrtnih slučajeva tokom pandemije.

Ostale namirnice, poput fermentisanih mlečnih proizvoda, takođe bi mogle da vas zaštite od Covid-a na isti način.

Naučnici kažu da su nacije koje konzumiraju puno jogurta ili kefira, poput Grčke, Bugarske i Turske, takođe imale nisku stopu smrtnosti.

Zimnica

Foto: Pixabay

- Ishrana može igrati ulogu u imunološkoj odbrani protiv Covid-19 i može objasniti neke razlike koje se vide u epidemiološkoj situaciji zemalja u Evropi. Razumevanje ovih razlika i zaštitnih faktora, poput ishrane, je od presudne važnosti i eventualno može pomoći u kontroli tih epidemija. Sada sam promenio način ishrane, jedem sirovi kupus tri puta nedeljno, kiseli kupus jednom nedeljno, kefir za doručak i biram kiselo povrće - tvrdi dr Džin Busket, profesr sa Montpellier Univerziteta u Francuskoj i nekadašnji stručnjak SZO koji je vodio ovu studiju.

Studija, objavljena u časopisu "Clinical and Translational Allergy", proučavala je stopu smrtnosti virusa i razlike nacija u ishrani.

Utvrđeno je da Nemačka ima značajno nižu smrtnost, kao i Austrija, Češka, Poljska, Slovačka, baltičke države i Finska. Bugarska, Grčka i Rumunija takođe su imale manje stope smrtnosti, dok je broj preminulih bio mnogo veći u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Jogurt

Foto: Pexels/ Alexas Fotos

Prema mišljenju naučnika, ishrana može biti ključna razlika između nacija.

U državama sa niskom smrtnošću, ljudi uobičajeno konzumiraju visoku količinu fermentisane hrane, kao što su kiseli kupus ili kefir.

Ove namirnice obiluju antioksidansima, a smatra se da smanjuju nivo ključnog enzima koji se zove ACE 2. On je pričvršćen za ćelije u plućima koje Covid-19 koristi kao ulaznu tačku u telo.

Korona virus

Foto: Shutterstock

Naučnici smatraju da fermentisana hrana može da deluje kao prirodni blokator virusa 

 

- Otkrili smo da ova hrana može smanjiti aktivnost ACE2. Na primer, fermentisani mlečni proizvodi su prepoznati kao prirodni inhibitori ACE2. Korona virus se vezuje za ACE2 koji indukuje oksidativni stres, pro-upalnih procesa i profibrotskih efekata. Fermentisana hrana ima moćno antioksidativno delovanje i može zaštititi od jakog oblika Covid-19 - kaže dr Busket.

Video: Jeziv prikaz kako korona virus može da se prenese u restoranu

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blokator

    14. jul 2020 | 22:40

    ili zastitnik

  • 656

    15. jul 2020 | 07:15

    Najbolji način da se smanji smrtnost od Kovida 19 je da ne prijavljujete sve slučajeve. Dokazano.

  • Johan

    15. jul 2020 | 08:17

    Najbitnije nam je da se hranimo raznovrsnom hranom i bavimo sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću a da ne preterujemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA