≫ 

Dr Stevanović otkrio da li su pacijenti koji su primali hlorokin bili u većem riziku od smrti

Prema novim istraživanjima, lečenje hidroksihlorokinom nekim pacijentima je donelo više štete nego koristi

  • 3

Dr Goran Stevanović govorio je na konferenciji za štampu o potencijalno lošim efektima hlorokina koji se masovno daje obolelima od korona virusa.

- Hlorokin je jedan od lekova koji se nalazi u Nacionalnom protokolu. Za svaki od tih lekova su predviđene indijakcije - kada sme da se da, kontraindikacije kada ne sme da se da i mere opreza pri davanju leka. Za svaki od takvih lekova koji se trenutno koriste u lečenju Covid-19 postoji čitav spektar toga šta se, kada i šta ne sme da se radi i shodno tome prilagođavate terapiju za svakog pacijenta - rekao je.

Na pitanje da li ima pacijenata koji su umrli, a primali su hlorokin rekao je da je bilo.

- Svi ti pacijenti su bili lečeni, neki hlorokinom, neki drugim lekovima, neki kombinacijama lekova. Nijedan nije preminuo, a da nije dobio najbolje što je moglo da mu se da shodno onome što smo u tom trenutku imali na raspolganju i znali da se koristi u svetu, a što smo mogli da primenimo kod nas - istakao je.

Podsetimo, rezultati studije Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i Univerziteta u Virdžiniji, pokazuju da ni u jednom trenutku nije dokazano da su pacijenti koji su primali hidroksihlorokin imali poboljšanja.

Studija je obuhvatila 368 pacijenata, te predstavlja najveću do sada, a pacijenti su primali samo hidroksihlorokin ili hlorokin u kombinaciji sa azitromicinom.

U pitanju su kartoni 368 pacijenata muškog pola koji su bili hospitalizovani nakon infekcije korona virusom i koji su bili ili otpušteni do 11. aprila, ili su preminuli.

Oko 28 odsto njih kojima je davan hidroksihlorokin su preminuli, u odnosu na 11 odsto onih koji su primali konvencionalnu terapiju.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    14. jul 2020 | 16:40

    To je onaj koji smo do poslednjeg, kupili od Galenike. Koja normalno nije naše vlasništvo.

  • Majka

    14. jul 2020 | 15:39

    Je l to lek hlorokin što se kod nas proizvodi, tako čuven lek.

  • Vesko

    14. jul 2020 | 17:17

    Nemojte me vi spašavati pa nek umrem odmah neće mi biti žao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA