≫ 

Dr Darija Kisić Tepavčević otkrila da li će obaveza nošenja zaštitnih maski važiti i za malu decu

Kako uopšte roditelji da animiraju najmlađe da nose maske?

  • 14

Epidemiolog prof. dr Darija Kisić Tepavčević govorila je na konferenciji za medije o tome šta će da rade roditelji sa malom decom koja takođe moraju da nose maske koje su uglavnom mnogo veće nego što je to potrebno za njihov uzrast i konstituciju.

- Ova mera se praktično primenjuje istim principima kao i za najstarije. Ono što se preporučuje jeste da roditelji najmlađu decu ne dovode u situacije u kojima će biti pod povećanim rizikom, dakle da ne idu sa njima tamo gde su redovi i gde je mnogo ljudi. Svaka mehanička zaštita, pa uključujući i platnene maske jeste zaštita koja predstavlja barijeru. Napominjem da ni sve ove maske nisu zaštita od 100 odsto, bez obzira na to o kojim se maskama radi, ali ih opet koristimo kao značajnu meru zaštite.

Kako kaže, najvažnija mera zaštite za najmlađe jeste da ih ne dovodimo u situacije gde smo pod povećanim rizikom da se razbolimo.

- Ako je kod male dece nemoguće postaviti tu mehaničku barijeru u vidu maske, onda sve što možemo da uradimo jeste da svojoj deci obezbedimo takvu sredinu gde im je maksimalno smanjen rizik od infekcije - istakla je.

Kisić je podsetila da nošenje maski na otvorenom nije obaveza već preporuka, a da je obaveza nositi ih na otvorenom samo tamo gde je nemoguće obezbediti distancu od 1,5 metar.

Video: Zašto se čeka na rezultate testiranja na korona virus

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Стварно?

    15. jul 2020 | 16:00

    А хоћете ли ли Ви госпођо да ми причувате дете, ако немам коме да га оставим, а при том морам у гужву??? Унапред захвалан.

  • Ivana

    15. jul 2020 | 16:17

    ZASTO ONA NE NOSI MASKU A U ZATVORENOM PROSTORU JE??? E zbog ovoga je vise ne nosim!!!!

  • Rojka

    15. jul 2020 | 18:01

    A gde je danas dr. Na konferenciji maska na licu, spustila na sto. A ostali da nose u zatvorenom. Dobar primer daje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA