≫ 

Oksfordska vakcina uspešno prošla prvu fazu: Pokreće razvoj antitela i belih krvnih zrnaca

Važne vesti za svet! Oksfordska vakcina dobila "zeleno svetlo"

  • 32
Vakcina, test, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Vakcina protiv korona virusa koju je razvio Univerzitet u Oksfordu je sigurna i na pravi način razvija imuni sistem protiv Covid-19.

Prva faza ispitivanja u kojima je učestvovalo 1.077 ljudi pokazala su da su injekcije dovele do razvoja antitela i belih krvnih zrnaca koja se uspešno bore protiv infekcije SARS-CoV-d.

Eksperimentalna vakcina protiv kovid-19 koju je razvila kompanija AstraZeneka bezbedna je i proizvela je imuni odgovor u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi kod zdravih dobrovoljaca, pokazali su podaci.

Vakcina, nazvana AZD1222, koju su razvili AstraZeneka i naučnici sa britanskog Univerziteta u Okfordu, nije izazvala ozbiljne neželjene efekte i dovela je do imunološke reakcije u vidu antitela i T-ćelija, pokazuju rezultati ispitivanja objavljeni danas u medicinskom časopisu Lanset, prenosi Rojters.

- Nadamo se da to znači da će imunološki sistem upamtiti virus, tako da će naša vakcina dugoročno štititi ljude - rekao je glavni autor studije Endrju Polard sa Univerziteta u Oksfordu.

- Međutim, potrebno nam je više istraživanja pre nego što potvrdimo da vakcina efikasno štiti od infekcije SARS-CoV-2 (kovid-19) i koliko dugo ta zaštita traje - rekao je Polard.

AstraZeneka je među vodećim kandidatima za vakcinu protiv pandemije koja je odnela više od 600.000 života, zajedno sa vakcinom koju razvijaju kineske kompanije Sinovak Biotek, Sinofarm i američka Moderna.

AstraZeneka je potpisala sporazume sa vladama širom sveta za isporuku vakcine ukoliko se pokaže efikasnom i dobije regulatorno odobrenje.

Kompanija je saopštila da neće pokušati da profitira od vakcine tokom pandemije.

Naučnici kažu da vakcina izaziva manje nuspojave, ali neke od njih mogu se smanjiti uzimanjem paracetamola, bez ozbiljnih neželjenih efekata od vakcine, prenosi agencija.

Velika Britanija je već naručila 100 miliona doza ove fakcine.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leila

    20. jul 2020 | 15:56

    Pa, nek' im je sa srećom. Nama vakcina ne treba.

  • ?

    20. jul 2020 | 19:38

    Evo jedino mrtvog me mozete vaksinicati.

  • Dend

    20. jul 2020 | 17:05

    Obično se ovakvi virusi naručuju u "paketu", što podrazumeva da "naručioc" poseduje i vakcinu pa me ne bi iznenedlo da neka velesile imaju i vakcinu i u sprezi sa "farmaceutskom" mafijom prodaju je čovečanstvu pod okriljem "dobročinitelja"?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA