≫ 

Tretman koji smanjuje tešku upalu pluća kod obolelih od korone: Minimalno je toksičan

Lekari kažu da 10-minutni tretman dobro podnose čak i stariji pacijenti

  • 0
HOB HRONIČNA OPSTRUKTIVNA BOLEST PLUĆA foto: pixabay.com

Blaga zračna terapija pluća (radioterapija) ubrzava oporavak kod hospitalizovanih Covid-19 bolesnika sa pneumonijom, otkrilo je novo istraživanje.

Istraživački tim sa Instituta za borbu protiv raka Univerziteta Emori u Džordžiji lečio je 10 pacijenata pomoću zračne terapije, a zatim uporedio kliničke rezultate sa 10 pacijenata koji su se nalazi u kontrolnoj grupi, odnosno bili su lišeni uticaja eksperimenta. Nalazi još nisu recenzirani, a objavljeni su na sajtu medRkiv.org.

Tim u okviru studije navodi da radioterapija može da smanji tešku upalu povezanu sa korona virusom i da poboljša ishode pacijenata.

Zračna terapija omogućila je znatno brži klinički oporavak obolelih od Covid-19, napisali su istraživači.

Pacijenti koji su tretirani zračnom terapijom oporavljali su se u okviru tri dana, za razliku od ispitanika u kontrolnoj grupi kojima je bilo potrebno čak 12 dana za oporavak.

Rengenski snimak, pluća, Lekar, Doktor, Pacijent, Bolest, Rak, Terapija Foto: Shutterstock

Vreme otpuštanja iz bolnice smanjeno je za osam dana - 12, u poređenju sa 20 u kontrolnoj grupi. Intubacija je takođe smanjena - 10 odsto pacijenata je moralo da se podvrgne ovoj metodi, u poređenju sa 40 odsto bolesnika koji su se nalazili u kontrolnoj grupi.

- Ovaj izveštaj sugeriše da postoji mogućnost poboljšanja pacijenata obolelih od korone pomoću 10-minutnog tretmana koji nosi minimalnu toksičnost i dobro ga podnose čak i stariji i ranjiviji pacijenti - napisali su autori studije.

Međutim, drugi lekari su manje uvereni. Stručnjaci (koji nisu bili uključeni u studiju) iz bolnice Džons Hopkins i iz Klivlend klinike, oprezni su zbog malog broja učesnika studije.

Pluća Foto: Pixabay

- Moramo veoma pažljivo da ocenimo ovu vrstu studije. Nije neuobičajeno da u malim studijama poput ove, pronađemo pozitivne rezultate, a onda kasnije, u većim  kontrolisanim ispitivanjima, ustanovimo da pozitivna korist nije potvrđena- rekao je dr Humberto Koi, pulmolog iz Klivlend klinike, u izjavi za Foks Njuz.

Doktor je dodao da zračenje može da dovede do pojave neželjenih efekata poput pojave upale pluća, ožiljaka, i takođe postoji rizik od razvoja karcinoma. Rekao je da ponekad mogu proći meseci ili godine da bi se videle nuspojave.

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA