≫ 

Devojka umrla u dvorištu zato što je popila alkohol na prazan stomak: Prijatelji šokirani

Nije ni stigla do bolnice

  • 2
Alis Burton Bredford Foto: Printskrin Fejsbuk/Alice Burton-Bradford

Iako je vodila računa o svom zdravlju, Alis Burton Bredford (27) iz Velike Britanije je iznenada preminula od retke komplikacije koju je prouzrokovalo ispijanje alkohola.

Naime, nesrećna žena je umrla od alkoholne ketoacidoze -  retke metaboličke komplikacije koja se javlja nakon konzumiranja alkoholnih pića na prazan stomak.

Umrla je u svojoj bašti, čak ni ne stigavši u bolnicu, a prijatelji kažu da Alis nije bila alkoholičarka i da je u stvari bila „promoter zdravog načina života“, uvek je vozila bicikl i trčala.

- Nikada nisam čuo za alkoholnu ketoacidozu dok nije umrla.  Niko od nas nije očekivao tako nešto. Samo tri nedelje pre nego što je umrla prošla je na biciklu i mahnula mi iz daljine.Nismo sigurni koliko je pila tog vikenda, ali nije bila alkoholičarka. Nije jela dovoljno i to je pokrenulo kiselinu u njenom stomaku. Sve se iznenada desilo, nije ni išla u bolnicu, već je izašla u svoju baštu i tamo umrla. Ovo je velika tragedija, jer je bila tako mlada - ispričao je njen prijatelj.

Alis je umrla prošlog meseca i očekuje se detaljnija istraga o smrti.

Šta je alkoholna ketoacidoza?

Reč je o metaboličkoj komplikaciji alkoholizma i gladovanja, koja se javlja nakon faze gladi.

Pojava alkoholne ketoacidoze pripisuje se udruženom delovanju etanola i gladovanja na metabolizam glukoze. Alkohol smanjuje glukoneogenezu u jetri i lučenje insulina, a povećava lipolizu, koja pri smanjenom oksidiranju FFA vodi u ketogenezu.

Komplikacija se može javiti nakon posta ili anoreksije, ali i  ako se ispija alkohol na prazan želudac, obično 24-72 sata nakon konzumiranja alkohola. Alkoholna ketoacidoza dovodi do problema u krvotoku i uzrokuje mučninu, povraćanje i akutne bolove u trbuhu.

Ako se alkoholna ketoacidoza otkrije na vreme može da se leči  infuzijom glukosalina (rastvora kuhinjske soli i glukoze).

Video: Vino Župa proizvodi medicinski alkohol od starog vina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    25. jul 2020 | 15:30

    Pa koliko se napila kad je umrla od alkohola...Uzas..

  • Veteran

    25. jul 2020 | 16:36

    Pa na prazan želudac je najbolje popiti, izjutra najbolje, kod nas u Srbiji je tako, kod ove devojke je u pitanju nešto drugo, ili je prepila ili neka bolest...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA