≫ 

Pobedio je korona virus, ali su mu amputirani skoro svi prsti: "Ovo se može dogoditi bilo kome"

Covid-19 utiče na krvne sudove i protok krvi, objasnio je jedan hirurg

  • 3
Greg Garfild

Foto: Printskrin Jutjub/CBS Los Angeles

Jedan muškarac iz Kalifornije će morati da se podvrgne rekonstruktivnoj operaciji nakon što mu je amputiran veći deo prstiju tokom borbe sa korona virusom.

Greg Garfild (54) imao je samo 1 odsto šanse da preživi, ali uspeo je da pobedi bolest Covid-19 i opušten je iz bolnice početkom meseca maja.

- Osećam se fantastično, međutim moje ruke više neće biti iste. Više nemam prste. Ovo se može dogoditi i vama - kazao je Greg za KTLA.

Amputirani su mu svi prsti na desnoj ruci, kao i većina prstiju na levoj.

- Kovid deluje na endovaskularni zid krvnih sudova, tako da samim tim utiče na protok krvi. Zato se kod mladih ljudi javlja moždani udar, kao i stvaranje krvnih ugrušaka (antikogulacija), zbog čega su lekovi za razređivanje krvi postali deo uobičajene terapije za kovid pacijente - kazao je dr Dejvid Kulber, plastični hirurg zaposlen u Cedars Sinai medicinskom centru u Los Anđelesu.

Garfild je proveo u bolnici 64 dana, od čega je čak 31 bio priključen na respirator.

On je hospitalizovan u februaru mesecu odmah nakon što se vratio sa putovanja iz Italije, koja je bila tokom proleća najveće žarište korona virusa u svetu.

Italija je sada na 15. mestu u svetu po broju potvrđenih slučajeva korona virusa, pokazuju podaci sa Univerziteta Džons Hopkins.

Bolnica, pacijent, bolnički krevet

Foto: Shutterstock

- Medicinski gledano, ne bih trebao da budem ovde. Od MRSA bakterije i sepse, do zatajenja bubrega do zatajenja jetre, gubitka kognitivnih sposobnosti, Covid-19 je na napao sve organe. Danas sa ponosom mogu da kažem da sam dobro. Jedini izazov koji imam je amputacija prstiju - kazao je nesrećni muškarac.

Plastični hirurg Kulber je rekao da će proces rekonstrukcije obuhvatiti najmanje šest operacija.

Potrebno je da se naprave novi prsti na desnoj ruci " da bi imao ruku sličnu bioničkoj".

Muškarac iz Kalifornije kaže da mu je bitka za život ojačala veru, kao i da planira da ide na skijanje ako se ove zime otvore ski centri.

Video: Ispovest lekara koji je izvršio 9 autopsija na umrlima od korone: U plućima smo našli samo sluz

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA