≫ 

Osobe u ovim godinama mogu da nose do 100 puta veću količinu korona virusa u svom nosu

Reč je zapravo o najmlađima

  • 0
Pričanje, korona virus

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Deca mlađa od pet godina mogu da nose i do 100 puta veću količinu korona virusa SARS-COV-2 u svom nosu i grlu nego zaraženi odrasli pacijenti i nešto starija deca, pokazalo je istraživanje iz Čikaga.

- Naše analize sugerišu da deca mlađa od 5 godina sa blagim do umerenim oblicima bolesti Covid-19 imaju veliku količinu virusne RNA u svom ždrelu (nazofarinksu) u poređenju sa starijom decom i odraslima - naveli su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu JAMA Pediatrics.

- Mala deca mogu biti važni pokretači širenja SARS-CoV-2 u opštoj populaciji, kao što je pokazala infekcija respiracijskim sincicijskim virusom, gde su deca sa velikim virusnim opterećenjem u većem broju slučajeva prenosila bolest - dodali su stručnjaci.

Autori su u izveštaju naveli da iako njihovi nalazi nisu dokazali da su deca zaražena Covid-19 zarazna, druge pedijatrijske studije otkrile su povezanost između prisustva viših nivoa nukleinske kiseline i sposobnosti kultivacije virusa.

Studija je sprovedena između 23. marta i 27. aprila, a vodio ju je Tejler Hild-Sardžent iz dečije bolnice Ann & Robert H. Lurie u Čikagu.

Sto četrdeset i pet pacijenata bilo je podeljeno u tri različite grupe prema uzrastu: 48 odraslih, uzrasta od 18 do 65 godina, 51 dete uzrasta od 5 do 17 godina i 46 dece mlađih od 5 godina.

Dete sa maskom

Foto: Pixabay

Tim istraživača uzeo je bris iz nosa pacijentima koji su pokazali blage do umerene simptome Covid-19 infekcije u roku od jedne nedelje.

Na kraju su istraživači utvrdili da "mala deca imaju ekvivalentnu ili veću količinu virusne nukleinske kiseline u svojim gornjim disajnim putevima u poređenju sa starijom decom i odraslima", napisali su autori studije.

Autori su u svom izveštaju takođe naveli da su razlike u materijalu koje su pronađene putem testova otkrile „10  do 100 puta veću količinu SARS-CoV-2 u gornjim disajnim putevima male dece“.

Nalazi negiraju prethodna uverenja da deca nisu imala glavnu ulogu u prenošenju korona virusa.

Video: Dr Pelemiš otkrio da li bi deca trebalo da nose maske u vrtićima

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA