Dr Ivo Udovičić: Mladi odlaze kući sa oštećenim plućima i njihova budućnost je neizvesna

Korona virus nije milovao mlađe osobe koje su završile na intenzivnoj nezi

  • 5
Dr Ivo Udovičić foto: printscreen/RTS; shutterstock

Dr Ivo Udovičić iz VMC "Karaburma" na današnjoj konferenciji za novinare kaže da se trenutno u ovoj bolnici nalazi 78 ljudi obolelih od korona virusa od kojih je 8 na jedinici intenzivne nege i njihovo je stanje teško.

- Ostali su na neinvazivnoj ventilaciji. Što se tiče težine kliničke slike mi i dalje imamo između 10 i 20 odsto pacijenata sa teškom kliničkom slikom, od čega 10 odsto odsto završi u jedinicama intenzivne nege. Ovi procenti nama govore nešto, ali za onome ko završi na respiratoru ne znače ništa jer kada neko ostane bez svog najmilijeg, njemu je to 100 odsto!

Kako kaže, trenutno su sve teže forme vezane za stariju populaciju, što znači da su im mlađi preneli.

- Njihova klinička slika je jako teška i većina zahteva kiseoničku podršku ili podršku respiratora. Mi smo u jednom trenutku imali preko 20 pacijenata koji su bili mlađe kategorije, a koji su se, srećom, izvukli iz jedinice intenzivne nege. Međutim, dobar deo njih je otišao kući sa definitivno oštećenim plućima. Imali smo pacijente koji su zahtevali kiseoničku potporu, a njihova budućnost i sudbina su i dalje neizvesni - istakao je dr Udovičić.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pike

    3. avgust 2020 | 16:16

    Postaviti bilborde sa ovim podacima ispred svake plaže, kafića, splava, kockarnce, kladionice i na putevima koji tamo vode.

  • Derane

    3. avgust 2020 | 22:41

    Ne lažite narod više sa koronom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA