≫ 

Otkriven još jedan način prenosa korona virusa: On se krije na još jednom neočekivanom mestu

Osim respiratornim putem, sve je izvesnije da se korona virus može širiti i ovako

  • 2
korona virus foto: shutterstock; pixabay

Covid-19 nastavlja da zbunjuje naučnike i vodeće zdravstvene stručnjake posebno sada kada sumnjaju da postoji još jedan način putem kojeg se može širiti.

Sada sumnjaju da se korona virus SARS-CoV-2 prenosi i putem stolice zaraženog pacijenta.

Naučnici i istraživači su sada otkrili da je osim simptoma gornjih disajnih puteva značajan broj pacijenata zaraženih kovidom takođe patio od gubitka apetita, mučnine, povraćanja i dijareje.

Studija objavljena u časopisu Gastroenterology udubila se u stomačne simptome, pa je tako dr Aleksander Podboj, autor studije izrazio sumnju da se kovid ne prenosi samo putem disajnih puteva.

- Trećina pacijenata koje smo ispitivali imali su gastrointestinalne simptome. Moguće je da nam nedostaje još jedan poznat način prenošenja jer smo se previše fokusirali na respiratorne simptome - istakao je.

U studiji je čak 31,9 odsto zaraženih pacijenata prijavilo gastrointestinalne probleme, a simptome su opisali kao blage.

- Takođe smo primetili da je 40 odsto pacijenata imalo povišen nivo nenormalnog enzima u jetri, a da oni sa visokim nivoom zahtevaju veću hospitalizaciju - ističe dr Džordž Kolankeril.

Tako i neka od istraživanja ukazuju na mogućnost da je Covid-19 prisutan u stolici i kada ga možda nema u respiratornom traktu.

- Bolest bi mogla biti prisutna prvo u stolici, a kasnije u respiratornom traktu. Iako je potrebno više dokaza, pretpostavljamo da kod nekoga ko ima kovid, njegova stolica može biti potencijalno zarazna baš kao i respiratorni sekretn - ističe on.

Prethodni testovi jesu otkrili da kovid može biti prisutan u fekalijama, a kod jednog čoveka čiji je uzorak stolice uzet, pokazalo se da je on održiv.

To bi značilo da ljudi koji odlaze u toalet, a zatim ne peru ruke, mogu širiti virus dalje.

Čak je i Svetska zdravstvena organizacija potvrdila ove navode.

- Postoje dokazi da infekcija kovidom može dovesti do crevne infekcije i biti prisutna u fekalijama. Međutim, do danas je samo jedno istraživanje uzgajalo virus iz jednog uzorka. Do danas nemamo izveštaje o fekalno-oralnom prenosu virusa - naveli su dodajući da je posle svake nužde jako važno prati ruke.

Pročitajte savete o higijeni prof. dr Gorana Belojevića

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    4. avgust 2020 | 13:21

    Jos cemo pored maski morati i pelene da nosimo 😁

  • JA

    4. avgust 2020 | 12:49

    Ta idi, sta god pipnes ili sednes negde, sve ima koronu. 😄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA