Paracetamol ili ibuprofen: Šta će vam pre oboriti temperaturu i ublažiti bolove?

Koliko je štetno mešanje lekova?

  • 2
lekovi letovanje odmor more putovanje prva pomoc Foto: Shutterstock

Lekovi protiv bolova kao što su paracetamol i ibuprofen mogu napraviti „više štete nego koristi“, kažu nove smernice britanskog Nacionalnog instituta za zdravlje i negu.

Paracetamol i ibuprofen su lekovi protiv bolova koji se obično koriste za hroničnu primarnu bol.

Ibuprofen se može koristiti za niz bolova, uključujući:

  • menstrualne bolove
  • zubobolju
  • bol u leđima
  • manje povrede

Ibuprofen se takođe koristi za lečenje upala, što ga čini pogodnim lekom za artritis i uganuće. Dostupan je u obliku tableta, kapsula, sirupa, gela i spreja. Neki proizvodi kao što su Nurofen za grip i prehladu kombinuju ibuprofen sa drugim lekovima protiv bolova. Proverite veb stranicu Svetske zdravstvene organizacije ili nazovite lekara pre nego što prvi put upotrebite ibuprofen, jer osobe sa određenom alergijama ne bi trebalo da konzumiraju taj lek.

Upotreba paracetamola

Paracetamol je još jedno uobičajeno sredstvo protiv bolova. Kao i ibuprofen, može se koristiti za snižavanje visoke temperature. Međutim, paracetamol nema protivupalno dejstvo, već je sastojak širokog spektra lekova protiv prehlade i gripa, a često se kombinuje i sa drugim lekovima protiv bolova.

Ipak, ibuprofen deluje brže od paracetamola. U slučaju oralne upotrebe potrebno mu je samo 20 - 30 minuta da deluje, dok se na dejstvo paracetamola čeka i do sat vremena. Maksimalna doza kod ibuprofena za odrasle je jedna ili dve tablete od 200 mg 3 puta dnevno dok se paracetamola može uzimati i do  500 mg u toku jednog dana, takođe tri puta dnevno.

Ibuprofen se pojavljuje pod različitim imenima kao što su: Nurofen, Brufen i Calprofen (sirup) Fenbid (gel), Ibugel i Ibuleve.

Ekonomski nazivi paracetamol uključuju: Disprol, Hedek, Medinol i Panadol.

Mogu li se uzimati paracetamol i ibuprofen zajedno?

Da, ako imate više od 16 godina, možete koristiti paracetamol i ibuprofen zajedno. Na stranici SZO se navodi da to možete učiniti istovremeno ili sa vremenskim razmakom. Dok paracetamol možete uzimati na prazan stomak, pre ibuprefena je neophodno jesti. Pre upotrebe obavezno pročitajte uputstvo kako biste izbegli predoziranje, a za više informacije obratite se farmaceutu ili lekaru opšte prakse.

(T.S./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZDJB

    5. avgust 2020 | 22:05

    Brufen,Ibuprofen....unistavaju zeludac dok paracetamol,panadol NE. Zato protiv bolova strogo uzimam panadol jer ne unistava zeludac. Lekari su mi rekli da Andol,Brufen,Diklofen jedu zeludac,i to je tacno. Upotrebljavala sam Andol godinama zbog srca,i stvorio mi je gastritis hronicni. Zeludac mi je goreo pa sam morala uz njega da pijem Ranisan,super lek koji mi je otklanjao tegobe zeludca. Cim se pojavio Cardiopirin,procitala sam da sadrzi zastitu i ne steti organima za varenje,i uz savet lekara to pijem godinama i super. Ali Andol,Anbol,Aspirin su mi ostavili trajne posledice. Tako da pazite sta pijete od lekova,cuvajte zdravlje

  • Laki

    6. avgust 2020 | 07:08

    U ovo vreme covida nije preporučljivo da se uzima ibuprofen za skidanje temperature, zato što više šteti organizmu zato je bolje uzimati paracetamol.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA