≫ 

Dr Edita Stokić upozorila: Od kovida 19 kod teških pacijenata osim pluća stradaju i ovi organi

Kovid19 kod težih slučajeva u dobrom delu slučajeva sa sobom nosi i zatajenje bubrega

  • 3

Direktorka KC "Vojvodina" dr Edita Stokić govorila je na današnjoj konferenciji za novinare o sve većem uticaju korona virusa na bubrege.

- Ovoga puta bih vam ukazala na jedan podatak. Pacijent oboleo od kovida nije pacijent koji ima samo promene na plućima. Danas je poznato da pored promena na plućima, kovid virusna infekcija daje i brojne manifestacije koje se odražavaju na rad drugih organa i organskih sistema. U KC "Vojvodina" leče se pacijenti koji imaju tešku i veoma tešku kliničku sliku i uočeno je da se, između ostalog, verifikuje i promena u funkciji bubrega, odnosno aktuelna bubrežna isuficijencija - istakla je i ukazala na brojne studije iz sveta.

Dok su rezultati studija u Kini pokazali da se ovaj problem javio kod 0,5 do 29 odsto teže obolelih pacijenata, pojavila se i studija iz SAD tzv. New York Study koja je pokazala da ta brojka ide do 37 odsto.

- Ukoliko pacijent dospe u jedinicu intenzivne nege, akutno zatajenje bubrežene funkcije može da se javi u 78 do 90 procenata slučajeva. Ovim sam želela da vam pokažem koliko je lečenje pacijenata komplikovano i zahteva multidisciplinarni tim lekara.

Takođe, postoji i određeni broj pacijenata koji su na hroničnom programu hemodijalize, a inače su kovid pozitivni.

- To znači da uprkos infekciji moraju nastaviti sa hroničnim programom hemodijalize. Pozitivni pacijenti mogu biti i oni kod kojih je izvršena transplatacija bubrega, što opet pokazuje koliko je kompleksno lečenje kovid virusne infekcije, pogotovo ukoliko se razviju komplikacije - zaključila je dr Stokić.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prešo

    5. avgust 2020 | 15:50

    Veliki broj Doktora nije iskoristio godišnji od prošle godine a od ove da ne pričamo. Zdrastveni sistem vam je pred kolapsom. Umor je zakucao na vrata. Morate povući crtu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA