≫ 

Profesor koji je među prvima primio vakcinu protiv korone opisao jednu nus-pojavu koju je osetio

Srećom, težih posledica nije bilo

  • 28
Gary Stradiotto

Foto: Gary Stradiotto

Prošle nedelje univerzitetski profesor Gari Stradioto postao je jedan od 30.000 volontera koji su pomagali u testiranju vakcine u najvećoj studiji o kovidu.

52-godišnji Stradioto, pomoćni profesor politikoloških nauka na Univerzitetu u San Dijegu, dobrovoljno se prijavio da učestvuje u završnoj fazi testiranja kompanije Moderna i u četvrtak je primio prvih 100mg eksperimentalne doze mRNA-1273 vakcine.

26. avgusta trebalo bi da dobije i drugu dozu i tako kompletira imunizaciju.

Modernina vakcina jedna je od nekoliko obećavajućih kandidata u poslednjoj fazi svetske trke za vakcinom, pogotovo u SAD gde je korona virus odneo više od 155.000 života.

Prof. Stradioto je odlučio da volontira i primi vakcinu jer, kako kaže, "ne vidi drugi izlaz iz pandemije osim uz pomoć efikasne vakcine".

Priznao je da je bio nervozan i da je prijavio kratkotrajan bol u ruci, baš na mestu gde mu je vakcina ubrizgana.

Ipak, Stradioto kaže da je srećan što je prošao bez ikakvih neželjenih efekata.

- Studija bi zapravo trebalo da traje dve godine, ali čuo sam osoblje kako priča da će u slučaju željenih rezultata vakcina biti spremna već do februara 2021. godine - ističe i opisuje kako je izgledao proces:

- Došao sam na zakazan sastanak u 13:30 i morao sam da čekam 45 minuta. Zatim su me odveli u sobu za ispitivanja i postavili mi veliki broj medicinskih pitanja o postojećim oboljenjima i slično. Tada su mi izmerili težinu, visinu i krvni pritisak i uzeli malo krvi, te uradili bris kako bi me testirali na kovid. Potom su me odveli u sobu za vakcinaciju gde mi ju je medicinska sestra ubrizgala odmah ispod ramena. Daju ili vakcinu, ili placebo. Ne znam to ni ja, a ni oni.

Nakon što je primio vakcinu, Stradioto je odveden u drugu sobu sa još dva dobrovoljca gde je sačekao 30 minuta kako bi se utvrdilo da nema oštećenja kože na mestu uboda.

Nakon ubrizgavanja vakcine ističe da ga je ruka jako bolela, ali uprkos tome što je bio nervozan drago mu je što nije imao veće nuspojave.

- Mislim da je ovako nešto veoma važno jer ne vidim drugi izlaz iz ove pandemije, osim efikasne vakcine ili leka.

Od volontera će se tražiti i da vode nedeljni dnevnik putem aplikacije za praćenje zdravlja i odgovaraju na niz pitanja o području na koje je vakcina ubrizgana.

Nakon što primi drugu dozu, naučnici će pomno pratiti sve dobrovoljce kako bi videli da li su zaista zaštićeni posebno u područjima gde se virus i dalje neprekidno širi.

Očekuje se da će Moderna u narednom periodu zaključiti ugovor sa američkom vladom koja planira da kupi stotine miliona doza vakcina.

Video: Da li biste se vakcinisali protiv korona virusa: Ovo je stav Beograđana

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žorž Vea011

    7. avgust 2020 | 13:14

    Realno treba uvesti dobrovoljnu vakcinu naravno ako se pokaze delotvornom ......tako da ko se odluci da primi ok ko ne bude hteo treba da potpise da nece traziti zdravstvenu pomoc od drzave,realno tako je najpostenije.Umiremo od raka,hronicne bolesti pluca,bolesti srca,svi puse i piju,uzimaju po nekoliko lekova na dan godinama,u svetskom smo vrhu po mnogim bolestima,otrovani smo osiromasenim uranijumom e sad boze moj necemo vakcinu to je opasno i moze da izazove kontraindikacije ......pa procitajte najobicniji recept recimo loperamida za proliv sta sve izaziva kod pojedinaca....rece nacija koja je puna tabletomana i hipohondara koji umesto bombona uzimaju antibiotik za dezert ....licemeri i filozofi.

  • Slavko Gajic

    7. avgust 2020 | 11:52

    Kako primio vakcinu a nezna se kako virus izgkeda

  • Boki

    7. avgust 2020 | 12:29

    Ili ces primiti vakcinu i sprecice se sirenje zaraze ili ces biti iskljucen lepo iz drustva,nema na posao itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA