≫ 

Dr Kisić Tepavčević otkrila u kojim zimskim mesecima bi mogli da se sudare sezonski grip i korona

Najveći pik gripa je od decembra do marta

  • 2

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević govorila je o mogućnosti sudara virusa gripa i korona virusa, kao i kada bi to moglo da se dogodi.

- Što se tiče istovremene infekcije virusom gripa i korona virusa, ona je vrlo izvesna. Znamo da se radi o dve respiratorne infekcije i da im je sezona upravo zimski period kada je veća verovatnoća da se više grupišemo u zatvorenim prostorima. Vidimo da infekcija korona virusa nije jenjavala ni za vreme letnjih meseci, ali ako gledamo prethodne godine sezona gripa je bila od kraja oktobra do marta, što je prilično dug vremenski period.

Kako kaže, najveću stopu obolelih od sezonskog gripa prošle godine smo imali u februaru kada je i produžen školski raspust što je značajno uticalo na smanjenje učestalosti obolevanja.

- Najveći pikovi obolevanja od gripa u prethodnim sezonama su bili od decembra do februara, pa nekada čak do marta. Ono što je jako bitno da znamo jeste da ove opšte mere prevencije koje primenjujemo za koronu su praktično iste mere prevencije i za virus gripa. S tim što u slučaju virusa gripa imamo sreću da imamo vakcinaciju kao značajnu meru koja nam jako pomaže u borbi protiv ovog virusa - zaključila je.

Video: Dr Stevanović o opštem stanju: Manji broj zaraženih, ali opet više obolevaju stariji

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA