≫ 

Koliki deo populacije treba da dobije korona virus da bi čitava nacija stekla kolektivni imunitet?

Objašnjava epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević

  • 3

Epidemolog dr Darija Kisić Tepavčević na današnjoj konferenciji govorila je o kolektivnom imunitetu na korona virus i objasnila zašto on nije brojka koja je uvek stabilna.

- Kolektivni imunitet zavisi od više faktora, pa i samog trajanja dužine imuniteta. Da li on uopšte postoji i koliko dugo traje... Sledeći faktor je da li postoji vakcina ili koliko dugo traje postvakcinalni imunitet. Da li je on promenljiv... Važan je i prirodni priraštaj, recimo novorođena deca tako smanjuju kolektivni imunitet, a osobe koje su ga stekle i umrle iz nekog drugog razloga, takođe... - istakla je.

A koji je to broj kada bismo mogli da kažemo da imamo kolektivni imunitet?

- Stepen kolektivnog imuniteta koji bi mogao da spreči epidemiju je između 50 i 60 odsto. Najveći broj svetskih populacija je daleko ispod tog nivoa, a najviši za sada zabeležen je oko 10-ak odsto. Da li će ta brojka da raste i u kom stepenu zavisi od svih onih faktora koji su unapred rečeni. Ono što je sigurno jeste da kako bude jačao kolektivni imunitet, virus će više slabiti. Kolektivni imunitet jeste naš odbrambeni štit od svih zaraznih bolesti, pa i ove. Ali, ne ide to brzinom kojom bi svet voleo. Sigurno je da smo sada dosta jači nego što je to bio slučaj na početku godine - zaključila je.

Video: Doktroka Darija objasnila kako se prate ljudi sa kojima su pozitivni na virus dolazili u kontakt

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    7. avgust 2020 | 16:07

    Pre mesec dana Kon je kazao da zaboravimo na kolektivni imunitet,jer se to nece desit,zato sto kao kod ovog virusa to ne znaci nista... i koga sad da slusamo?

  • 🥳🥳🥳

    8. avgust 2020 | 08:17

    Imunitet od necega sto ne postoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA