≫ 

Oni koji imaju genetsku predispoziciju da razviju ovu bolest, mogu razviti teže simptome kovida?

Pogledajte do kojih zaključka su došli britanski naučnici

  • 0
Geni, genetika, DNA Foto: Shutterstock

Kod osoba sa genetskom mutacijom koja povećava sklonost ka demenciji, takođe je povećan i rizik od ozbiljnijih i težih simptoma kovida-19, tvrdi studija objavljena u Gardijanu.

Najnovije istraživanje sugeriše da genetika može igrati važnu ulogu i biti razlog zašto kovid različito deluje na ljude. Dokazano je da je veliki broj umrlih od korona virusa u Engleskoj i Velsu, takođe imao dijagnozu demencije.

- To se ne odnosi samo na stare ljude. Demencija je specifična mutacija gena koja izaziva veću osetljivost na ovaj virus - rekao je Dejvid Melzer, rukovodilac istraživanja i profesor epidemiologije.

Tokom istraživanja prikupljeni su genetski i zdravstveni podaci od 500.000 volontera u uzrasto od 48 do 86 godina.

Studija se fokusirala na gen Apolipoprotein E , koji je zadužen za razgrađivanje proteina i prenošenje masti u organizmu. Jedna varijanta ovog gena "e4" utiče na nivo holesterola, upale, srčane bolesti i demenciju.

korona virus, covid19 foto: pixabay.com

Istraživači su otkrili da je 9.022 od skoro 383.000 testiranih volontera, koji su svoje nalaze predali britanskoj Biobanci, imalo varijante gena "e4"u genetskom kodu , dok je u 223.000 nalaza pronađena varijanta „e3“, koja predstavlja četiri puta veći rizik od demencije u odnosu na "e4".

Nakon toga istraživački tim je pregladao testove na kovid-19, rađene od 16. matra do 26. aprila.

Rezultati otkrivaju da je, kod osoba koje su pozitivne na kovid njih 37 imalo "e4" varijante ApoE gena, a 401 osoba varijantu "e3". Uzimajući u obzir različite faktore, kao što su uzrast i pol, istraživački tim je zaključio da osobe sa "e4"  varijantom  imaju više nego dvostruko veće rizike od ozbiljnih posledica korona virusa, u poređenju sa onima koji imaju "e3" varijantom u genetskom sadržaju.

Profesor Tara Spirs-Džons, ekspert za neurodegenerativne bolesti na Univerzitetu u Edimburgu, koja nije radila na istraživanju, rekla je da je veliki broj nalaza u Biobanci pokazao vezu između ApoE genteskih varijanti i kovida-19, ali da studija nije mogla da dokaže da genetska predispozicija zapravo izaziva jače simptome.

- Moguće je da ApoE geni u imunološkom sistemu igraju važnu ulogu i buduća istraživanja će to moći da iskoriste za razvoj efikasnih tretmana - izjavila je.

Dejvid Kurtis, profesor UCL genetskog instituta, bio je kritički nastrojen prema istraživanju, rekavši:

- Bojim se da me ova studija nije ubedila da je zaista "e4" genetska varijanta ApoE gena nezavisni faktor rizika za teške simptome kovida. Neophodno je detaljnije istraživanje, gde se demencija može testirati posebno od ostalih zdravstvenih stanja na koje ova genetska varijatna utiče.

(T.S./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA